В Русе граждани започнаха подписка против изграждането на инсинератор в съседния румънски град Гюргево. 40 години след първите протести за чист въздух, отново на площадката на бившия химически завод "Верахим", частен инвеститор е заявил намерение да построи съоръжение за изгаряне на медицински и животински отпадъци, съобщава Нова тв.

Новината, че на отсрешния бряг може да бъде построено съоръжение за обезвреждане на биологични отпадъци разтревожи русенци.

"Русе през 80-те години е бил дълго време тровен точно от химически завод, който е бил на територията на Гюргево", каза Красимира.

"Реално фурани и диоксиди са нещото което е много притеснително, защото са доказани канцерогени", заяви Ростислав Кандиларов, Сдружение "Русе, Дишай".

Само преди седмица Министерство на околната среда и водите е поискало становище за трансграничния проект от гражданите на Русе. И въпреки, че недоволство има и заради срока за отговор, който е необичайно кратък, хората веднага започнали подписка.

"Няма възможност за реакция", посочи Красимира.

Намерението за строителство в Гюргево било от чужд частен инвеститор. Планът предвиждал изграждане на площадка с множество съоръжения, едно от които инсинератор за медицински и животински отпадъци.

"Вятърът, така или иначе, винаги е от север ще носи всички не просто неприятни миризми, а отровни вещества към целия град", добави Красимира.

Идеята за инсталацията за обезвреждане на биологични отпадъци срещна отпор и от хората в румънския град Гюргево.

"Ние също сме се свързали с граждански правителствени и неправителствени организации в Румъния и там виждаме, че има същият отпор", добави Ростислав Кандиларов.

Русенската община също не е съгласна с трансграничния проект.