Протести срещу намерението да се изгради инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в Гюргево се проведоха днес в румънския град и в Русе. Тази вечер пред Паметника на свободата в българския град се събраха граждани, които категорично се противопоставят на новата екологична заплаха.

Въпреки отрицателните становища, изготвени от Регионалната екоинспекция в Русе, от здравните власти и нагласата на Министерството на екологията, гражданите от двете страни на Дунав днес заявиха и своето мнение. Малко по-рано в следобедните часове това се случи в Гюргево и русенци присъстваха на техния митинг. Вечерта и русенци излязоха на протест, а гости им бяха хората от Гюргево.

"И жителите на Гюргево, и жителите на Русе не искаме това съоръжение да заработи. Всички знаем през 80-те години какво сме преживяли с хлорните обгазявания и не искаме отново да се повтаря. По-рано днес имаше и протест в Гюргево против инсинератора, в който също се включих", каза Красимира Кирилова - участник в недоволството.

"Обещавам, че с група граждани на Гюргево ще направим всичко възможно да спрем този проект. Протестите ще продължат", каза пред русенци организаторът на протеста в Гюргево Чиприян Александров.

Разпънати бяха и транспаранти с надписи като "Русе е против инсинератор в Гюргево", "Русе не иска повече отрови" и "Спрете геноцида над русенци!"

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Цонка Христова съобщи преди дни, че екоинспекцията е изготвила отрицателно становище по проектното предложение за инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в Гюргево. По думите ѝ се счита, че има потенциал за трансгранично въздействие от дейността на съоръжението.

По случая кметът на Русе Пенчо Милков е сезирал министъра на околната среда на Румъния Мирча Фекет относно несъгласието на русенци да бъде изграден инсинератор в Гюргево. Писмо е изпратено и до българския министър на околната среда и водите Юлиян Попов, като в него се прилагат всички становища "против" и организираната от граждани подписка.