През последните дни членове на Екосдружение "Дишай, Русе" получиха призовки от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" да се явят за снемане на обяснения във връзка с подавани сигнали за замърсяване на въздуха, съобщи местният сайт "Дунав мост".

От социални медии става ясно, че такива призовки са изпратени и до други активни сигналоподатели.

Оказва се, че призоваването е във връзка с жалба от РИОСВ - Русе срещу лица, подали до различни институции множество сигнали и заявления по Закона за достъп до обществената информация, с което са затруднили работата на инспекцията, обясниха от екосдружението.

 

"Екосдружение "Дишай, Русе" осъжда акта за париране на гражданската активност и потъпкването на конституционните права за подаване  на жалби и сигнали. Приемаме такива действия като индиректен опит за сплашване на активните русенци. "Обръщаме се към гражданите, получили подобни призовки през последните дни, да се свържат с нас, за да им окажем подкрепа и правна помощ при необходимост. Убедени сме, че всеки има право на чист въздух и е наш граждански дълг да се борим за него без да се страхуваме.", допълват от "Дишай, Русе".