Завърши аварийният ремонт на настилката на Дунав мост при Русе. Движението по съоръжението е възстановено и се осъществява без ограничения, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Фирмата-изпълнител е приключила предвидените дейности по-бързо от предвидения срок, за да не се затруднява пътуването. Началото на ремонта бе поставено на 11 юни.

Ремонтните дейности бяха необходими, за да се гарантира безопасното пътуване през моста. Те ще спомогнат и да не се ограничава напълно трафикът по време на предстоящия основен ремонт на моста, който е предвиден да започна през следващия месе.От АПИ посочват, че строителните работи ще се изпълняват без спиране на движението, а трафикът ще се регулира със светофар. Ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден - през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва поетапно на участъци, така че превозните средства да преминават двупосочно в платното, в което не се изпълняват строителни работи, добавиха от пътната агенция.

От въвеждането на съоръжението в експлоатация - преди 70 години, досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка. Изпълнител е ДЗЗД "Дунав мост". Стойността на ремонта е около 44,9 млн. лева. Срокът за изпълнение е 730 дни.