Повече от 200 участници от 10 държави се включиха в петото издание на международния шосеен пробег "Бягане на свободния дух Русе - Гюргево".

Началото на 15-километровата надпревара бе поставено в центъра на румънския град Гюргево, а финалът бе в Русе.

"Това е едно уникално неповторимо състезание - стартът е в една държава, а финалът в друга. Това е пробегът на свободния дух. Тук са най-добрите български и румънски бегачи, както и много любители. Има участници също от Израел, Турция, Южна Африка, Великобритания", коментира за БТА известната лекоатлетка Анелия Нунева, която е един от организаторите на пробега. По думите й спортът е живот, настроение, дисциплина и упоритост.

Вижте снимки >>

Най-възрастният участник е 75-годишен българин, участвал във всичките пет издания на пробега до момента.

Най-бърза сред жените бе Маринела Нинева. Тя финишира с резултат от 55,3 минути. "Тази победа е много ценна за мен. Състезанието е страхотно. Много е предизвикателно и приятно. И друго си е да кажат стартирал си в Румъния и си финиширал в България", каза Нинева.

Първи при мъжете финишира параолимпиецът Християн Стоянов. Той пробяга 15-километровото разстояние за 45,51 минути. "Тази победа е едно поредно приятно изживяване за мен. Това е много тежко състезание. Мога да кажа, че е едно от най-тежките до момента в моята кариера. Първо е много дълго, а и конкуренцията не е никак слаба", заяви пред БТА Стоянов.

Сред официалните гости на церемонията по награждаване на победителите бе заместник-министърът на младежта и спорта Петър Георгиев.