На Понтон №9 акостира първият круизен кораб с туристи за предстоящия сезон. "Viking Lif" превозва над 170 пасажери - предимно американски граждани, които се движат от Виена към делтата на река Дунав, съобщават от Община Русе. 

Така туристите ще имат възможността да посетят забележителностите в града и околностите - Басарбовския скален манастир и Ивановските скални църкви, както и да се разходят из старата столица на България - Велико Търново. Късно тази вечер корабът ще отпътува до румънския бряг, където пасажерите ще пренощуват.

Първите за сезона туристи бяха посрещнати от заместник-кмета Златомира Стефанова и служители на звено "Туризъм" към Община Русе. На гостите бяха раздадени брошури с възможни обекти за посещение. 

Очаква се по-късно днес на русенското пристанище да акостира и круизният кораб "Amareina" със 120 пасажери - австралийски и новозеландски граждани. Те ще могат да се разходят в Русе и да направят обиколен тур из забележителностите на Природен парк "Русенски Лом".

По предварителна информация през предстоящия сезон се очакват над 450 спирания на кораби на русенския кей. На 31 март ще пристигне и първият български "Русе Престиж", който ще спре на Понтон №8.