Пожарът, който избухна този следобед в района на Русе, е напълно овладян, съобщи регионалният говорител на МВР в града Даниела Малчева пред БТА.

Пламъците лумнаха малко преди 15:00 часа днес в сухи треви и храсти край железопътната линия, която минава покрай кварталите "Средна кула" и "Долапите". Постепенно огънят се разпростря на площ от няколко километра.

В гасенето на пожара се включиха всички екипи на противопожарната служба, доброволци, служители от държавното ловно стопанство, както и служители на "Железопътна инфраструктура". Предполагаемата причина за инцидента са искри от преминаващ влак.

Екипите на противопожарната служба остават на място за дежурство през нощта и гасене на тлеещи огнища. Няма изгорели постройки и пострадали хора. Тепърва ще се уточняват площта на пожара и какви са щетите на горския фонд.

Огнеборците успяха да спрат разрастването на пожара към вилната зона, Дома за възрастни хора "Приста" и железопътния (жп) прелез край кв. "Долапите".

Снимка: БТА

"Първата и основна задача е да не допуснем да изгори нито една постройка - било то вила, или жилищна сграда", каза по-рано главен инспектор Светослав Войчев от противопожарната служба в града.

Снимка: БТА

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че няма засегнати постройки във вилната зона, както и пострадали хора.