С историческа възстановка на брега на река Дунав в Русе днес бяха отбелязани 152 години от гибелта на Ангел Кънчев. Българският революционер слага край на живота си на 17 март 1872 година на пристанището, заловен от османските власти в опит да премине по комитетски дела в Румъния.

Историческата възстановка бе представена от русенския клон на национално дружество "Традиция". В образа на Ангел Кънчев се превъплъти студентът от Русенския университет Васил Живков.

"Ангел Кънчев е велик български революционер, който е направил голяма саможертва. И тази саможертва трябва да я помним и да я отбелязваме всяка година", каза пред БТА студентът в специалност "Електроенергетика и електрообзавеждане".

Живков обясни, че възстановките са му хоби. "Четох за Ангел Кънчев и гледах филм, за да се превъплътя добре в образа му. Развълнуван съм и се притеснявах малко дали ще се справя добре, но мисля, че възстановката се получи", обясни студентът.

След това шествието се отправи към паметника на българския революционер. Слова произнесоха кметът на Русе Пенчо Милков и заместник-областният управител Георги Георгиев.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва. Поднесени бяха венци и цветя.

В отбелязването на годишнината се включиха Общинският духов оркестър на Русе и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом.