Трите свинекомплекса в Русенско, които пострадаха от африканската чума, бавно се съвземат от кризата. След като бяха евтаназирани всичките им животни, нормалната им дейност ще бъде възстановена най-рано след година. Едновременно с това, заради пандемията с COVID-19, са намалели и оборотите от продажбите им на месо.

В свинекомплекса в село Голямо Враново бяха загробени 32 хиляди прасета. От 180 работници и служители, половината бяха освободени. Сега там се отглеждат едва 2 хиляди свине майки. Очакват до дни да пристигнат от Франция последните породисти животни.

"Може би около Коледа и Нова година ще има първите изцяло произведени при нас прасета за клане, но да се върнем в този обем, който имахме от 30 хил. животни постоянно, ще ни трябва още година и половина - две", коментира в Сутрешния блок на БНТ Вихрен Димитров, управител на свинекомплекса.

За да продължат да снабдяват магазините, от фермата са принудени да купуват прасета от свои колеги. Затова пандемията се е отразила и върху оборотите им.

"Ние не сме свиневъди в момента, по-скоро месопреработватели, така че от тая гледна точка са ни паднали обемите", настоя Димитров.

Според ветеринарните лекари опасността от ново разпространение на африканската чума по свинете далеч не е отминала.

"На територията на цялата страна има такива заболявания при дивите животни и към момента. Това показва, че вирусът е в околната среда и не бива да се успокояваме. Всеки един момент при населване, както има и в момента на фермите, е възможно вирусът да прескочи и да заболеят домашни животни", каза Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Русе напомнят, че заради сигурността на промишлените комплекси, в Русенско хората могат да си купуват прасета за личните стопанства едва след 4 месеца.

Ветеринарните инспектори започват проверки на личните стопанства в малките населени места. При откриване на прасета глобата е от 300 до 500 лева.