Още едно огнище на африканска чума по свинете е установено в Румъния, а то е само на 60 километра от българската граница в град Констанца. Така броят им достигна 232. Мерките за контрол по границата продължават да са засилени. На граничния пункт Дунав мост при Русе вече има и информационни табели, които предупреждават, че е забранено внасянето на свинско месо за лична консумация от северната ни съседка, съобщава БНТ.

В района на русенска област има 8 свинекомплекса и се отглеждат 100 хиляди свине, което е 30% от свинепроизводството в страната. Заради близостта от заразата, в тези обекти се извършва дезинфекция на всички влизащи автомобили. Въведен е и пропускателен режим за работниците.

"Два свинекомплеска извършват вътре обща търговия с Румъния. Автомобилите, които отиват на румънска територия и се връщат обратно с живи свине, подлежат на абсолютен контрол, извършван, както от румънска страна, така и от българска по отношение на дезинфекция и следене стриктно шофьорите да не вкарат някаква храна откъм Румъния", каза д-р Николай Ненов - началник отдел "Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните - Русе.

Всички превозни средства, пътуващи в двете посоки през българо-румънската граница, се проверяват от служители на Гранична полиция и Агенция "Митници" за внос на свинско месо и колбаси. До момента са конфискувани около килограм хранителни продукти.

Поставен е и фризер, където временно да се съхраняват."Ако бъде открито по-голямо количество, автомобилът, който е без документи, съответно транспортира и търгува с храни, които са забранени за въвеждане в България, колата бива дезинфекцирана, също месото се насочва за унищожение в инсинератор", допълни д-р Георги Дяков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Русе.

На денонощие през Дунав мост преминават над 3 000 леки и тежкотоварни автомобила, а през лятото трафикът се увеличава. В България все още няма огнища на Африканска чума по свинете. Болестта не е опасна за хората, но може да причини големи икономически загуби в животновъдния сектор.