Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 18-годишният Светлин А., обвинен за убийството на 82-годишната жена от русенското село Щръклево. Мярката за неотклонение на младежа бе гледана този следобед.

Както БТА вече информира, 82-годишната жена от русенското село Щръклево бе открита от сина си мъртва на 2 януари т.г. в къщата, в която живеела сама. Убийството е извършено в следобедните часове на 1 януари тази година.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че в резултат на съвместната работа между прокурорите и служителите на областната дирекция на МВР в Русе е установено, че пострадалата е жертва на блудствени действия, след което е била умишлено умъртвена от сочения за извършител 18-годишен младеж от село Щръклево, който е неин съсед. Аутопсията е показала, че смъртта е настъпила от задушаване.

Снимка: БТА

Младежът доскоро е живеел с родителите си в Дания. Върнали се в България през септември м. г. и купили къща до имота на жертвата.

Прокурор Георгиев обясни на брифинг днес, че след работа с криминални психолози младежът е признал вината си, като мотивът за престъплението е сексуален. Извършен е и следствен експеримент, който е доказал това.

По делото са извършени огледи, претърсване, иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели и са назначени експертизи. За тежкото престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

Преди съдебното заседание младежът, който е учил само до девети клас, заяви, че съжалява за стореното.

Снимка: БТА

Служебният му защитник поиска от съда "домашен арест", но съдията наложи най-тежката мярка, тъй като от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че младежът е извършил престъплението. Отделно, има опасност той да се укрие или да извърши друго криминално деяние.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд. Служебният защитник на обвиняемия заяви след заседанието, че няма да обжалва наложената мярка.