България и Румъния започват координирана борба с комарите по поречието на Дунав. Популацията им се е увеличила значително след падналите дъждове през миналата седмица и повишаването на температурите.

Русенци се оплакват от нашествие на комари през последните дни.

"От центъра идвам и съм изненадана, че са доста големи в началото на сезона", каза русенката Надя Каримова пред БНТ.

"Трябваше да напръскат, след като заваля дъжда. Иначе ужас са комарите. И румънците, и те трябва да пръскат заедно с нашите тук", категоричен е и Калоян.

По думите на областния управител на Русе Галин Григоров много рязкото спадане на нивото на река Дунав е довело до създаване на заблатени участъци и затова изведнъж са се появили. Вече има изготвен график за третиране срещу комарите по въздух, което ще се извършва координирано с румънската страна.

"Пръска се от двете страни на река Дунав едновременно. Това, което към момента мога да кажа е, че за 24-и и 25-и в Сливо поле и съответно отсреща ще бъде провеждано пръскането за комари", обясни Галин Григоров.

От снощи е започнало и наземното пръскане срещу комари в града. 5 екипа са обходили и района на хижа "Приста", по поречието на Дунав. Обработката се извършва с препарат, безвреден за хората и животните.