Двайсет и пет годишният Теодор Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум.

Снимка: БТА

Общо 11 души участваха в ритуала на Йордановден. Смелчаците бяха на възраст между 20 и 48 години. Температурата на водата бе около 5 градуса.

Снимка: БТА

Теодор Цветков хваща кръста за трети път в Русе, правил го е веднъж и в Северна Македония.

Вижте снимки >>

"Чувствам се добре. Пожелавам си най-вече да съм жив и здрав, защото така мога да постигна всичко. Не обичам да говоря, а да действам. Пожелавам на всички да са живи и здрави", каза Цветков, който помага на деца с увреждания, организира и плувания с благотворителна цел.

Младежът обясни, че търси спонсори, за да участва в световно състезание по плуване в ледени води през идния месец. За целта му били нужни 2500 лева.

Цветков получи халат и 100 лева от кмета на Русе Пенчо Милков. Областният управител Галин Григоров му подари икона, а Русенският митрополит Наум го окичи със сребърно синджирче с кръстче.

Началото на церемонията за Великия Богоявленски водосвет в Русе бе поставено с литийно шествие от катедралния храм "Света Троица".

Снимка: БТА