Екоактивисти купуват мобилна станция и се организират в сдружение, за да защитават в съда правото на русенци да дишат чист въздух, предаде БНТ.

През последните няколко дни зачестиха сигналите за неприятни миризми на изгорял бакелит, ацетон и химия и гуми от различни краища в крайдунавския град. Станциите за контрол на качеството на атмосферния въздух обаче са отчели превишения на нормите на следените атмосферни замърсители.

Днес имаше пореден протест, този път пред сградата на екоинспекцията. Екоактивистите дариха различни по размер и цвят топки на служителите, "за да имат какво да си прехвърлят с останалите институции", както и да "придобият увереност и решат проблемите със замърсяването на въздуха в Русе".

Аз моите ги оставям, за да може да има какво да си подават институциите... Да може да си подават, примерно РИОСВ да подаде на Общината, Общината на РЗИ, РЗИ да върне на РИОСВ, след това до областния управител и да имат с какво да си играят... предполагам, че сега ще се вземат в ръце и няма да си подават топката и ще има решение на проблема", каза Ростислав Кандиларов, екоактивист.

Ние не считаме, че всички в тази институция са престъпници или са корумпирани, или са нещо друго. Напротив, трябва им решителност, за което им трябва и нашата подкрепа, каза Мариян Димитров.

В момента сме се обединили и закупуваме една мобилна станция, която ще може да засича както бензен, така и други популярни химични съединения, които се носят в този въздух... Ще направим сдружение, да защитава интересите на Русе. Ние като граждани, освен че изразяваме мнение, ще си търсим правата и в съда. Нашата цел тук е да Ви дадем тази топка. Заповядайте. Разбрахте посланието? Ние като граждани ще работим, за да може този град да стане с по-чист въздух. Пожелавам и на Вас да имате смелост, защото за да застанете срещу едно предприятие - замърсител се изисква смелост, каза Иван Белчев, екоактивист.

Директорът на РИОСВ Русе Анатоли Станев слезе при протестиращите като подчерта, че отговор на призивите им за затваряне на производства е възможен само, ако има доказателства за нарушения.

"Благодаря Ви и разчитам на Вашата активност, но искам да Ви кажа, че моите действия независимо от смелостта ми, трябва да са регламентирани. Аз не съм достатъчно смел да нарушавам законовите разпоредби и всичко, което правя ще бъде съобразено с нормативните изисквания... Съобразно сигналите ви, работим и в извънработно време, и сутрин рано имаме патрули, и нощно време, в тъмната част на денонощието има патрули. Знам Вашите призиви за затваряне на производства, но това би било възможно само, ако стъпим на необходимите доказателства, че някой нещо нарушава", заяви Анатоли Станев.