Горски служители от Държавно ловно стопанство "Дунав" - Русе заловиха бракониери, убили незаконно благороден елен. Случаят е от вечерта на 30 декември в землището на русенското село Просена.

Около 19:00 ч. служители на ДЛС "Дунав" чуват изстрел и се насочват в посоката, от която идва. На място те установяват двама ловци от ловната дружина на с. Просена, които са отстреляли четиригодишен мъжки благороден елен без редовно издадено разрешително за лов. Веднага е извикан екип на МВР. Оръжието и трупът на животното са конфискувани, а нарушителите са отведени за разпит в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство.

Държавно ловно стопанство "Дунав" - Русе попада в обхвата на "Северноцентрално държавно предприятие", което е известно с големите популации на благороден елен. Именно в този район през 2021 година са отстреляни два рекордни трофея от благороден елен, оценени с над 253 точки на световно изложение в Будапеща, Унгария. Единият от трофеите е с внушителното тегло от 16,960 килограма и е рекордьор по този показател за последните 30 години.