Близо 120 млн. лева без преходен остатък е рамката на проектобюджета на община Русе за тази година, съобщиха от кметството в града.

Най-много са средствата, заложени в сферата на образованието - повече от 53 млн. лева, след това за функция "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" - близо 22 млн. лева, а за социално осигуряване, подпомагане и грижи - 11 млн. лева.

Общо 150 000 лева от бюджета са предвидени за оборудване и ремонти в детските градини, а повече от 200 даровити деца ще получат еднократна помощ от общината. За осветление на улици и площади в Русе и в малките населени места в общината са заделени над 1,3 млн. лева. За фонд "Малки населени места" са заделени 320 000 лева, а освен тях са предвидени и 700 000 лева за ремонт на улици.

Близо 2 млн. лева са за озеленяване, а планираните разходи за чистота са 10,7 млн. лева.

Очаква се да бъдат изпълнени 82 обекта от предложената инвестиционна програма на Русе, както и 53 обекта, финансирани по проекти. Сред тях са ремонт и изграждане на площадки за стрийт фитнес, както и на улично осветление.

От общинската управа информират, че се предвижда ремонт на сградата на Клуба на дейците на културата, която е в много лошо състояние. Ще бъде закупена и нова техника за нуждите на общинските предприятия "Паркстрой" и "Комунални дейности".

Ще бъдат отпуснати средства отново за програма "Асистирана репродукция", като се очаква да бъдат обхванати 45 двойки с репродуктивни проблеми.

В бюджета е предвидено осигуряването на 250 компостера за малките населени места, а 200 ще са засадените дървета по програма "Есен 2019-пролет 2020 г.".

През тази година ще бъде поставено началото и на изграждането на спортна зала в най-голямото русенско училище - СУ "Васил Левски".

Повече от 22 проекта на русенски културни организации ще бъдат финансирани по програма "Култура", а над 70 културни събития ще влязат в събитийния календар на града.

От местната управа информират, че са осигурени също средства за подновяване и увеличаване на коледната украса в кварталите на Русе.