Русенски бизнесмен заведе дело срещу НАП заради изтекли лични данни след хакерската атака преди седем месеца. Искът е внесен в Административния съд и е на стойност един лев за нанесени неимуществени вреди, предаде БНТ.

Свилен Максимов е един от 5-те милиона българи, чиито лични данни изтекоха след хакерския пробив на сървърите на НАП. Данните от данъчни декларации и финансови отчети на фирмите му също бяха източени. Решава да съди приходната агенция, но само за един лев. А целта му е с гражданската си позиция да покаже, че обществото трябва да търси правата си пред държавните институции.

"Всъщност нека всички да се осъзнаем, че ние всъщност сме граждани и че ние сме единственият орган, който може да търси отговорност на институциите, когато те се справят добре - ние плащаме данъци, когато те, обаче грешат или допускат някакви грешки, ние сме институцията, която трябва да им търси отговорност", смята Свилен Максимов.

"В други държави считам, че за такъв гаф щеше да има поне оставки на ръководни служители от страна на приходната агенция", коментира адвокатът Андрей Желязков.

Досега има няколко заведени дела за изтичане на данни срещу НАП в София, като по тях все още няма решение. Очаква се първото заседание по делото в Русе да бъде през април.