Преди две години екипът на "Техноваксистем" ООД в Русе завърши проект по Програма ФАР за разработване на технологии за получаване на водородосъхраняващи сплави. Тогава русенската фирма изненада експертите по енергетика с действащ модел на слънчево-водородна енергийна система.
Показан бе фотоволтаичен генератор, който преобразува слънчевата енергия в електрическа като се използва високоефективен електролизер и горивна клетка на базата на протонообменна мембрана. На демонстрацията тогава едно електродвигателче безспирно въртеше витлото на корабен модел, задвижвано от горивна клетка, захранвана с получен от разложена вода водород. Това бе една от първите крачки на специалистите от фирмата за използване на водорода като екологично чисто гориво, но я нямаше втората крачка - липсваше резервоарът за съхранението на водорода. Залезеше ли слънцето зад облаците, системата спираше да работи.
Чрез новия проект предстои да се създаде модел на водороден резервоар, който да съхранява електрическата енергия, произведена от фотоволтаичния генератор под формата на водород.
Вече са проектирани, изработени и тествани резервоари на основата на новите водородосъхраняващи сплави, а впоследствие те са внедрени в модела на слънчево-водородна система. Създадена е и първата в страната водородна горивна клетка с протонообменна мембранa. На базата на невронни мрежи е бил разработен софтуер за управление водородната енергийна система, осигуряващ възможността за непрекъсната работа и независимостта на енергийната система от електроразпределителната мрежа.
Проектът за създаване на модел на резервоар за съхранение на водород, който е наименован: "Разработване на децентрализирани интелигентни енергийни системи за преобразуване и съхранение на енергия на базата на водород", е одобрен на V-та сесия на Националния иновационен фонд на стойност 500 хил. лв. Сумата ще покрие 60 на сто от общите разходи.