Арх. Симеон Рангелов спечели делото си във Върховния административен съд (ВАС) и след Нова година се върна на поста, но напусна веднага по взаимно съгласие.

Длъжността му временно изпълнява арх. Живка Бучуковска.

Минималните изисквания към кандидата, който ще получава заплата от 430 до 1600 лв., са да е магистър и да има 4 г. професионален опит, който трябва да е придобит в област, свързана с проектиране, строителство, контрол в строителството и опит в административното обслужване по специалността, съобщава "Труд".

Предпочитаните от местната власт специалности, по които да е придобито образованието на кандидата е архитектура, строителство и геодезия. Той трябва да познава и правилно да прилага Закона за устройство на територията и подзаконовите му нормативни актове, Закона за кадастър и имотния регистър, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за общинската собственост (ЗОС), Закона за държавната собственост (ЗДС), Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), Административно процесуалния кодекс (АПК), Закона за собствеността (ЗС), Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), ЗДСл., наредби на общинския съвет в Русе и др.

Конкурсът за подбор на кандидат ще премине в два етапа – решаване на тест и интервю. Подаването на документите за участие в конкурсната процедура се извършва лично или чрез пълномощник. Задължително е представянето на оригиналите на копираните документи за сверяване от служителите, определени да ги приемат.

Крайният срок за подаване на документи е 19 януари 2016 г.

До нуждата от назначаване на нов главен архитект се стигна, след като арх. Симеон Рангелов беше уволнен на 25 юли 2013 г., но обжалва решението пред Административния съд. Русенските магистрати не откриха дисциплинарно нарушение в работата му при издаденото разрешително за строеж и узаконяване на "Парк-кафе-бистро" срещу хотел "Космополитън".

"Описаните в оспорената заповед деяния не представляват дисциплинарно нарушение, тъй като са част от преките служебни задължения на главния архитект", мотивира се съдът.

След протест от общината ВАС потвърди решението и напомни, че Симеон Рангелов издава административни актове по Закона за устройство на територията, които не могат да се оспорват от дисциплинарно производство. В случая не е установено по категоричен и безспорен начин, че архитектът е извършил описаните нарушения от общината. От действията му липсват вредни последици, мотивират се висшите магистрати.

До съдебния спор се стигна след писмо на окръжна прокуратура и становище на РДНСК - Шумен до общинската управа. Русенският градоначалник поиска оставката на Симеон Рангелов заради нарушени процедури при строежа и узаконяването на заведението, както и за уронен престиж на общината. В края на м.г. ВАС отмени и кметската заповед да се премахнат като незаконен строеж навесите към бистрото.