Със заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе се ограничава дейността на Завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на "Монтюпе" ЕООД, Русе, район "Източна промишлена зона". Това съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Преди дни индустриалното производство на завода бе посочено от РИОСВ - Русе за един от основните източници на обгазяването, станало на 14 срещу 15 септември.

Ограничаването на дейността ще се осъществи чрез принудително извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алуминий - "Карусел 1", и пломбиране на устройството до привеждане на дейността в съответствие с изискванията на комплексното разрешително на дружеството.

Пломбирането ще се извърши на 25 септември т.г. от експерти на РИОСВ-Русе, в присъствието на представители на "Монтюпе" ЕООД.

Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административния съд в Русе, съгласно Административно-процесуалния кодекс, което няма да спре изпълнението й.