До скоро се смяташе, че червеното месо повишава риска от сърдечни заболявания, просто защото е с високо съдържание на наситени мазнини. Но днес това вече не е толкова просто благодарение на откриването на метаболит - вещество, произведено по време на храносмилането и метаболизма - наречен триметиламин N-оксид, или TMAO.

TMAO се образува след консумация на храни, съдържащи вещество, наречено холин - вещество намиращо се не само в червеното месо, но и в пилешкото месо, яйцата и рибата. Докато бактериите в червата се хранят с холина, произвеждат триметиламин (TMA). Черният дроб приема този ТМА и го превръща в TMAO. Интересното обаче е, че вредното вещество се увеличава, ако броят добри бактерии (като например от род Lactobacillus) е намалял, а броят на болестотворните бактерии (като например род Clostridium, Escherichia и Salmonella) се увеличил. Намаляването на опасното вещество предпазва от сърдечно-съдови кризи, включително инфаркт и инсулт както и от високи нива на лошия холестерол.

Заради всичко това, увеличаването на съотношението на добри към лоши бактерии в червата както и наличието на силен антиоксидант като ресвератрол е особено полезно за намаляването на ТМАО, както и за намаляване на риска от сърдечни проблеми особено свързани с оксидирания холестерол.

Водени от идеята да намерят ефикасно, натурално и взаимствано от традициите в храненето облекчение на състоянието на сърдечно болните хора, екип от млади български специалисти разработили хранителната добавка ProViotic Кардио. Тази иновативна комбинация съчетава полезните съставки, присъщи за червеното вино и ферментирали продукти като туршия. Именно от гледна точка на ТМАО в момента в ИСУЛ се провежда мащабно кардиологично изследване за ефективността на ProViotic Кардио, като пациентите се изследват за пропорция на добри към лоши бактерии, ТМАО и цялостен липиден профил на кръвта.

Млечнокиселите бактерии Lactobacillus plantarum GLP3, срещани в огромни количества във ферментирали български продукти, като родните туршии например, участват в регулирането на т.нар. ангиотензин конвертиращият ензим (АСЕ) в човешкия организъм. Потискането на този ензим намалява налягането върху кръвоносните съдове.

Освен споменатото дотук, млечнокиселите бактерии от растителна среда подобряват баланса на микрофлората в стомашно-чревния тракт и особено този щам има доказани антимикробни свойства срещу патогенни бактерии от родовете Escherichia и Clostridium, двата болестотворни рода, които са свързани с високите нива на ТМАО. Така че щамът Lactobacillus plantarum GLP3 не само увеличава броя на добрите бактерии, но и активно намалява броя на лошите микроорганизми.

Ролята на олигозахаридният пребиотик инулин е да създава благоприятна среда за развитие на полезните микроорганизми в храносмилателния тракт. Инулинът намалява токсините в червата, подобрява храносмилането, поддържа нормалните нива на кръвна захар, регулира телесно тегло.

Ресвератролът, в частност транс-ресвератрол, изолиран от червено вино увеличава производството на азотен оксид (NO), който разширява кръвоносните съдове и същевременно неутрализира свободните радикали. Така "винената" субстанция забавя процесите на стареене в човешкия организъм, постига противотуморно и противовъзпалително действие. При редовен прием то благоприятства промяната в съотношението между полезните и вредните микроорганизми в стомаха и червата, което от своя страна понижава в организма количеството на вредното съединение триметиламин-N-оксид - фактор за развитието на атеросклероза.

ProViotic Кардио е съвременен продукт, разработен и произвеждан в България, с изследван състав и действие в лабораториите на Харвардския университет. Не съдържа консерванти, алкохол и ГМО. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 500 mg = 1 таблетка дневно.

ProViotic Кардио подобрява по естествен път качеството на живот и се доказва като надеждно средство срещу най-масовите заболявания на 21 век.

Всяка таблетка на ProViotic Кардио съдържа:

- 75 mg транс-ресвератрол, - екстракт от червено вино - 1 милиард живи клетки на Lactobacillus plantarum GLP3 - пребиотик (Инулин).

Разработва се специална серия на ProViotic Кардио, насочена към активно занимаващи се със спорт и фитнес, която следващия месец ще излезе на пазара.

Търсете в аптеките и онлайн на www.pro-viotic.eu

 

*Рекламна публикация