Той е открит на 13 април 2020 г. в База 2, на Болница ВИТА, на ул. "Филип Кутев" № 10 в София. Екипът се ръководи от безспорен специалист в тази област - доц. д-р Илия Карагьозов, завеждащ Отделението по оперативна гинекология и тазова хирургия.

Във "ВИТА Дисплазия център" работят също и още водещи професионалисти в областта на женското здраве: акушер-гинеколозите д-р Иван Крумов, д-р Борислава Попова, д-р Силвия Оручева и патохистологът д-р Ангел Главашки.

Златният стандарт за ранно откриване на дисплазия на маточната шийка включва организиран популационен скрининг с високоспецифичен тест и колпоскопия. Проследяването на пациентките с установено заболяване е индивидуализирано според степента на дисплазия, като включва: цитонамазка, колпоскопия и HPV тест в края на проследяването.

Цервикалната дисплазия е резултат от патологични промени в клетките на епитела на шийката на матката, причинени от продължителна инфекция с високорискови типове човешки папиломен вирус (HPV). Вирусът прониква в клетките на гениталните лигавици още при първите сексуални контакти и най-често се елиминира спонтанно от имунната система, като процесът "заразяване - самоочистване" може да се повтаря многократно. По-рядко, след продължила 5-10 или повече години инфекция по лигавицата, могат да се появят невидими с невъоръжено око, но видими с колпоскоп, начални изменения, наречени "дисплазия", които имат потенциал за развитие до инвазивен рак.

Вирусоносителството е често при млади жени и мъже, като доказването на носителство на високорисков тип алармира за повишен риск за развитие на предракови изменения при конкретния индивид и изисква преглед, допълнителни изследвания, както и колпоскопия при жените.

Своевременно откритите и правилно лекувани дисплазии са есенцията на т.нар. третична профилактика на рака на шийката на матката. Третичната профилактика, комбинирана с адекватна вторична профилактика (организиран популационен скрининг), и първична профилактика (антиHPV ваксина), са трите основни, непрекъснато и синхронно работещи направления в една съвременна и ефективна профилактична система за превенция на карцинома на маточната шийка.

Прегледите във "ВИТА Дисплазия център" се осъществяват само след предварително записване на тел: 02 45 22 115 в интервала от 11:00 до 14:00 часа в делничен ден. Регистрират се само жени със съмнителни цитологични резултати, носителство на високорискови типове човешки папиломни вируси, и с доказана вече дисплазия.

Можете да запазите час на тел. 02 45 22 000 или онлайн на vita.bg:

Понеделник - 11:00 - 14:00 часа - Доц. д-р Илия Карагьозов, дм

Сряда - 12:00 - 13:30 часа - Д-р Борислава Попова

Четвъртък - 12:00 - 13:00 часа - Д-р Силвия Оручева

Четвъртък - 14:00 - 15:00 часа - Д-р Иван Крумов

Екипът на "ВИТА Дисплазия център" призовава родителите да не отказват безплатната HPV ваксина за децата си, препоръчва на жените да изискват от гинеколога си тест за носителство на високорискови HPV на всеки 5 години, както и регулярни цитологични изследвания.

ДКЦ ВИТА предлага профилактичен пакет "Превенция на рака на маточната шийка", който включва няколко вида изследвания на човешките папиломни вируси: HPV Генотипиране 14 типа - HPV 14 genotypes (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) Real TM PCR; HPV Генотипиране 3 типа; HPV Genotyping High Risk Basic v.1 - HPV 3 genotypes (16, 18, 31) Real TM PCR.

Съдържание на: МБАЛ Вита