Потърсихме го, за да ни разкаже как се работи в условията на криза и за да коментира стъпките на правителството в подкрепа на българското производство и родните производители.

Как ви завариха извънредните мерки на правителството и къде сте в момента?

Всички бяхме свикнали да приемаме доста неща за даденост - и в бизнеса, и в ежедневието. Извънредните мерки ни завариха в света, в който живеехме преди тях. Днес се намираме в съвсем друга реалност и се опитваме да бъдем адекватни на нея. Събитията от последните месеци идват като предупреждение, че утре ще е съвсем различно от това, което е днес. Поради това единствено ни остава да гледаме на кризите като възможност и да мислим бързо.

Какво измислихте бързо?

Много неща. Мога да ви дам два примера - в началото приоритет номер едно ни беше клиентите и служителите ни да пазаруват и работят в безопасна среда. Освен че се съобразихме с всички изисквания на РЗИ и Националния оперативен щаб, ние например първи монтирахме в обектите си прегради на касите, за да се чувстват всички защитени. След като си изяснихме какви са мерките за сигурност, които предприехме, мислите ни вече се насочиха към това как да улесним максимално живота на клиентите си. И в изумително кратък срок успяхме да осъществим проект, който трябваше по план да стартира по-далеч във времето. Този проект е вече факт - това е нашият онлайн магазин www.tmarketonline.bg. Щастливи сме, че сега сме в помощ на всички, които нямат възможност да отидат до магазина.

Какво ще предлага www.tmarketonline.bg?

Ще предлага повече от 1300 артикула от нашите магазини, специални промоции само за клиентите ни онлайн, удобството да не мъкнеш тежки торби..., изобщо всички позитиви, които онлайн пазаруването притежава. Разбира се, не искаме да спираме никого от разходката му за деня до магазините ни, но все пак има моменти, в които не ни се излиза навън или е по-добре да си останем вкъщи. Заради тези моменти ние подарихме на клиентите си опцията да пазаруват от дивана си.

Тоест кризата ви научи да мислите по-бързо и така изпреварихте всички останали?

Ние и преди кризата имахме бърза мисъл. Фактът, че още преди пандемията бяхме направили първите крачки към това да присъстваме и като онлайн магазин, ни помогна да сме първи сред големите вериги магазини за продажби на дребно с подобна опция. Тя съвпадна и с желанието на правителството да увеличи присъствието на българското регионално производство по рафтовете на големите вериги супермаркети. Това има своите предизвикателства, но същевременно не е нещо ново за нас, защото от години ние имаме винаги не по-малко от 80% българско присъствие по нашите стелажи с хранителни стоки. Винаги сме подкрепяли българските производители и родното производство и ще продължим да го правим.

Как обаче ще накарате клиентите си да изберат именно българското?

Ние не можем да накараме клиентите си да пазаруват само български стоки, въпреки, че почти целия ни хранителен асортимент е съставен от такива. Можем единствено да помогнем на хората, които искат да подкрепят нашите си, български продукти, да ги намират по-лесно. В магазините ни ще има ясно обозначение на стоките, които са български или конкретно на регионални производители. Във всички наши рекламни канали за директна комуникация с клиенти ще рекламираме стоки на български производители, които ще бъдат маркирани с отличителни знаци, носещи информация за произхода на стоката. Също така ще се свържем с всички от предоставените ни от Министерство на земеделието контакти на регионални производители, като ще се постараем възможно най-бързо да започнем работа с тях при пазарни условия.

Нека за финал да използвам вашия поглед на нещата и да ви попитам - какви други възможности ви даде тази криза?

На мен лично ми даде възможност за пореден път да оценя високо качествата на екипа си. Ние сме над 2100 колеги в цялата страна. Изумително е как може толкова много и различни хора да се разбират толкова бързо и добре. Изключително се гордея с нашите герои, които са на първа линия и поемат целия поток от хора без страх и с изключителна отдаденост.

Кризата ни научи на много неща, а едно от най-ценните го срещнахме в сътрудничеството си с правителството, което ни помага изключително много във всеки един процес. Имаме градивни разговори с тях, гласът ни се чува и е важен. Може би най-съществената част от всичко, което ни се случва като хора и като бизнес, е моментът, в който осъзнаваме колко по-успешни можем да бъдем, ако сме сплотени и работим заедно.

 

*Материалът е предоставен от Т Маркет