"Заедно ще победим коронавируса". Така британският премиер е завършил краткото си изявление след изписването му от болница "Сейнт Томас" в Лондон, съобщава "Sky Newes". Министър-председателят е подчертал: "Дължа на медиците живота си". Специална признателност той е изразил към две медицински сестри, подавали му кислород по време на най-тежките нощи в интензивното отделение.

По-късно в резиденция "Чекърс", където Борис Джонсън се възстановява, премиерът съобщил за медиите, че не намира думи, с които да благодари достатъчно на своите лечители. Искреността му е несъмнена, както и усещането за непозната досега могъща намеса в живота на човечеството, на която всички хора по света трябва да се противопоставим заедно.

Основанията за това са изключително сериозни: висока смъртност при тежките форми COVID-19; все още неясни прояви на новата зараза; липса на ваксина и специфично лечение; коварно поведение на коронавируса, наречен SARS-CoV-2. Той е устойчив, особено върху метални повърхности. На тях се задържа до 4 дни. Върху хартия остава до 48 часа. Разрушава се при нагряване над 60оС. Отмива го сапунът. Убиват го ултравиолетовите лъчи и озонът. Днес учените възлагат много надежди на този светлосин газ. Озонът е източник на атомен кислород, който има способността да погубва микробите.

Може да се ползва за премахване на микроорганизми от труднодостъпни места при съобразяване с всички международно утвърдени правила за дезинфекция. Има свойството да разрушава протеините в обвивката на вируси и тяхната РНК като по този начин лишава микроскопичните агресори от възможността да се прикрепват към здравите клетки на своя гостоприемник. Отдавна е доказано, че озонираният физиологичен разтвор е особено ефективен при заболявания, причинени от вирус на Епщайн-Бар, папиломавирус, ХИВ, вируса на херпес зостер, херпес симплекс и др.

Системното озоново въздействие може да бъде потенциално полезно при SARS-CoV-2, смятат учените. Чрез това влияние на пациента се гарантира възможността да преодолява оксидативното увреждане на жизненоважните си органи (бели дробове, сърце, бъбреци и др.), както и да се увеличава към тях притокът на кръв. Постига се още оксигенация (обогатяване с кислород) на тъканите.

Със свойствата на озона учени от САЩ обясняват и установения наскоро факт, че при децата и младите хора, в повечето случаи COVID-19 протича по-леко. Според изследователите здравият, млад организъм може да генерира озон като част от противодействието си на заразата, но при възрастния или хронично болния човек тази способност е понижена. Разбира се, необходими са още изследвания, за да се потвърди ефективността на озоновото въздействие като допълнителен подход срещу COVID-19.

Източник:

"Възможности за използване на озона при инфекциите SARS-COV-2/ COVID-19"

 

* Рекламна публикация