Времето се затопли и на всички вече ни се иска да излезем от "сезона на вирусните инфекции". Лекарите обаче не са чак толкова оптимистично настроени. Действително, голяма част от честотата на повечето респираторни вируси ще намалее, но двете пандемични години до есента на изминалата година свършиха няколко неща: вируса на Ковид измести останалите вируси, ние изгубихме имунитета си към тях и промяната на начина ни на живот, ограничаващ пренасянето на зарази, помогнаха на видоизменянето на всички останали вируси. "Девствени" не е най-точната дума за това, в което сме се превърнали по отношение на респираторните патогени, но това, което предстои на организма ни да направи, е да тренира отново имунната си система.

Видове имунна защита

Освен в случаите на тежък имунен дефицит, човек се ражда с имунна защита, пригодена да посрещне предизвикателствата на заобикалящата го среда. А предизвикателствата са навсякъде около нас. Това, което ни разболява, е "невежеството" на имунните ни клетки спрямо специфични структури на патогени, които причиняват в телата ни възпалителен процес и ни разболяват. За разлика от вродения имунитет, придобитият съществува в състояние на постоянен тренинг. Всяка среща с неприятел дава специфична информация, която се запаметява и обучава специализираните "отряди" на имунитета да разпознават и неутрализират вредителя при следваща инвазия. За жалост, спрямо сезонните респираторни вируси тази памет е най-често краткосрочна - до 2 години. По тази причина родителите по право рядко боледуват с децата си.

Освен малките деца, в риск са хората с потисната имунна система (с автоимунни и онкологични заболявания, с ХИВ и СПИН), както и с придобит имунен дефицит. За всички останали как ще се справят при срещата с вирус зависи от състоянието на имунната система в момента на срещата и от това, кога за последно са срещали този вирус.

Кога се разболяваме от вирусни инфекции?

Състоянието на пълноценна готовност на имунната ни система и от това как ще прекараме вирусна инфекция зависят и от нас. Пълноценния сън, здравословното хранене (повече протеини от въглехидрати), личната хигиена, количеството прием на течности, стреса, редовното проветряване, избягването на контакти със симптоматични болни, физическата активност, приема на витамини и минерали, са само част от средствата, с които можем да поддържаме оптимално ниво на имунна защита. Имунната ни система не релаксира, нито се изтощава, но може да работи оптимално или непълноценно, ако я подпомагаме или съответно - й пречим. Когато имунната ни система не реагира достатъчно бързо и не работи в пълния си капацитет, обикновено боледуваме по-тежко и рискът от развиване на усложнения се увеличава.

Ако не можем да се справим сами?

Много от изброените фактори се регулират трудно. Не всеки може да избегне стреса, да намери време за спорт, да си набави качествени хранителни продукти или да контролира часовете сън.

Можем ли да компенсираме тези дефицити? Категорично да!

Съществуват природни средства, които имат меко, но навременно действие и се разпознават от имунната ни система като "свои", повишавайки съвсем естествено капацитета й на работа. Такъв природен продукт е Иновирон. Освен с действие върху цялостния имунитет и специфичните клетки, които откриват и унищожават болестотворните, активните съставки на Иновирон имат антиоксидантен ефект, спомагат за клетъчния метаболизъм като така допринасят за повишаване на устойчивостта срещу вируси и бактерии. Комплексът от натуралните съставки включва екстракти от андрографис, гъба шийтаке, чага и ехинацея, които имат отношение към имунитета, заедно с витаминен комплекс с цинк и селен, а L-Лизин хидрохлорида, който не можем сами да набавим, подобрява общото благосъстояние на организма. Но не е само това...

Какъв е потенциалния риск от усложнения?

Не малка част от хората изкарват вирусните инфекции на крак. Други спазват постелен режим ден-два, след което се връщат към нормалния ритъм на живот симптоматични, но без сериозен дискомфорт. Не малка част от всички боледуващи обаче са застрашени от усложнения. Когато боледуването протрахира (се удължи), повечето лекари и пациенти прибягват до употребата на тежки медикаменти, в т.ч. антибиотици. Антибиотикът е неефективен при вирусни инфекции и потиска действието на естествената имунна защита. А тя е основния воин в борбата с патогените.

Едно от най-честите усложнения от респираторни вируси е възпалението на долните дихателни пътища - структурите на белите дробове. Кашлицата е рефлекторен механизъм за очистване на дихателните органи и много често точно тя става причина за промяна в терапевтичния план. В продукта Иновирон освен ехинацеята, присъства и билков екстракт от бъзак, който има изявени отхрачващи свойства и също благоприятства функцията на дихателната система, а дългият пипер намалява степента на възпалителен процес в тялото.

Характеристиката на Иновирон му позволява безопасно и ефективно да се грижи за състоянието на имунната система освен като лечебно средство по време и след инфекция, но и превантивно, за да защити организма от тежко протичане и усложнения.

Да навлезем по-надълбоко. Инфекции в структурите на белия дроб.

Вирусните усложнения, които касаят възпаление на долните дихателни пътища са с най-висок процент сред малките деца, пушачите и възрастните хора. Неадекватно лекуваните възпаления също водят до такива усложнения. Затова гамата природни продукти Бронховитал, насочени към възстановяване функцията и очистването на дихателните пътища на създателите на Иновирон Мирта Медикус е голяма.

Функционално решение при децата

Децата не се раждат с добър контрол върху отхрачването и по тази причина много често правят усложнения. В серията Бронховитал Кидс има три продукта, които съдържат няколко задължителни критерия: да спомагат имунните функции, да съдействат за нормалната работа на клетките и да поддържат устойчивостта на организма към различните фактори на околната среда. В частност те са насочени към различни патологични промени:

Бронховитал Кидс Имуно има ефект не само върху имунната система - нейната реактивност и процесите на кръвотворене, но спомага на пречистващите функции на лигавиците на цялата дихателна система - нос, гърло, трахея и бронхи.

Бронховитал Кидс Универсал добавя към качествата на Бронховитал Кидс Имуно съставки, които възстановяват пресипналия глас и благоприятстват слуха и обонянието.

Бронховитал Кидс работи насочено върху самоочистващата функция на дихателните пътища като подпомага разреждането и елиминирането на секретите, но и нещо много важно: кашличното дразнене активира механизми, които се наблюдават при алергии и се изразяват с пристъпно кашляне и набъбване на лигавиците. Бронховитал Кидс съдържа активни съставки, които подкрепят естествените антиалергични механизми и по този начин намаляват дразненето - ефект, който наред с оздравителния процес, създава и психологичен комфорт на цялото семейство.

Продукти за възрастни

Аналогът на Бронховитал Кидс за възрастни се намира в състава на Бронховитал Макс. Кашлицата при възрастните обаче може да остане дълго след очистването от вируса. Много често причина за това е замърсения въздух, твърдите прахови частици, тютюнопушенето, замърсената работна среда.

Без аналог на българския пазар, Компанията е създала уникален продукт, който елиминира вредното влияние на споменатите фактори. Бронховитал Смог е прекрасен продукт за употреба не само по време и след вирусни инфекции. Той е отлично помощно средство за очистване на долните дихателни пътища в условията на замърсена среда и при хора с хронична, пушаческа кашлица или такива, изложени на пасивно пушене.

Богатството на българската природна аптека

Продуктите, споменати до тук, нямат странични ефекти, могат да се прилагат както при клинично здрави хора, така и при симптоматични. Технологичното производство е съобразено с най-високите стандарти в обработването и съхранението на биологични активни съставки. За мен, като автор, е истинско удоволствие да търся терапевтични решения с чист произход, извличани от ресурса на българската уникална природна аптека и подпомогнати от доказани световни съставки. И не става толкова въпрос за родолюбие, колкото за синергия - наши продукти, наше производство, наша енергия за нашето здраве.


 Материалът се публикува със съдействието на Мирта Медикус - https://www.mirtamedicus.com/