Заразата с коронавирус постави българските болници в непозната досега ситуация. Наложиха се нови противоепидемични мерки, преустановяване на планови приеми, прегледи, операции и женските консултации. В същото време някои лечебни заведения изпълняват функции, които изискват по-специфични грижи. Едно от тях е СБАЛАГ "Майчин дом". Разговаряме с изпълнителния директор на болницата проф. д-р Иван Костов.

- Какво се промени в работата на най-голямата АГ болница у нас след въвеждането на извънредното положение?

- Всички сме поставени в една нова и трудна ситуация, която е непозната досега. Много бързо трябваше да вземем необходимите противоепидемични мерки, за да защитим екипа на болницата и пациентите ни. Направихме организация по утвърдени стандарти за извънредно положение, като прилагаме създадените от Министерството на здравеопазването алгоритми за работа в условия на пандемия. Това включва преустановяването на плановите приеми, прегледи, операции и женските консултации.

В същото време болницата не е спирала да работи. От началото на годината до момента при нас са се родили над 960 бебета. Ние продължаваме да приемаме спешните случаи и да се грижим за неотложните пациенти. Положиха се много усилия, за да се осигурят всички необходими предпазни средства и консумативи, които са жизнено необходими за ежедневната ни работа. За радост не бяхме сами в този тежък момент, в който сега са поставени лечебните заведения. Ние работим с бюджет, който не може да поеме тези значителни извънредни разходи и всяка финансова помощ е от голямо значение. Получихме дарения, за които сме много благодарни. Едно от тях е на Пощенска банка, която ни предостави 100 000 лв. Оценяваме високо този жест, защото финансови затруднения предстоят за всички сектори на икономиката.

- Как се проследява бременността при положение, че са преустановени женските консултации?

- Спирането на женските консултации не означава, че наблюдението на бременните е преустановено. Напротив, това е специфично състояние, което изисква наблюдение с редица изследвания и скрининги, за да се следи здравето както на бъдещата майка, така и на плода. Задължителните изследвания не са преустановени и трябва да се правят. В случай че има притеснения от страна на бременните, те трябва да се свържат с нас, за да можем своевременно да ги насочим към следващите стъпки, в зависимост от симптоматиката, която ни се съобщава. Това е и моят апел към всички бъдещи майки, да не прекъсват връзката си с лекуващия гинеколог. Да продължат да следят бременността си и да не пропускат планираните изследвания.

- Бременните жени по-податливи ли са на заразяване с коронавирус?

- Бременността е деликатно състояние, при което общият имунитет на жената е намален. Това прави бременните по-податливи на инфекции и вируси. Затова при всяка грипна епидемия и други вирусни състояния апелираме те да полагат по-високи грижи за своето здраве и да се пазят повече. Когато са в добро здраве, чувстват се добре, нямат симптоматика и просто спазват ограниченията и препоръките на извънредното положение, могат да се възползват от времето, което имат у дома. Това ще им даде възможност да се погрижат още по-добре за здравето си и да се подготвят за най-съкровения момент в живота на една жена.