Какви са мотивите на един лекар да се насочи към зелените инвестиции? Как чистият въздух оказва влияние върху нашето благосъстояние? Вижте повече от разказа на д-р Ванушка Петрова, специалист по вътрешни и белодробни болести.

      1. Д-р Петрова, разкажете ни повече за Вас и Вашия професионален път.

Здравейте! Моята професия е една от най-благородните, лекар съм - специалист по вътрешни болести, с втора специалност белодробни болести. Работя във Военномедицинска академия Сливен. Приемам професията си не просто като работа, а по-скоро призвание. Практикувам близо 30 години, а като специалист вече 15 години. Двете ми дъщери също наследиха моята професия, с което много се гордея.

През свободното си време обичам да съм сред природата и съм много щастлива, че в Сливен имаме прекрасна планина, която посещавам винаги, когато времето ми позволява.

      2. Как започна партньорството Ви с ПроКредит Банк?

Партньорството с ПроКредит Банк започна през месец юни 2022 г. Тогава със съпруга ми решихме да подменим двата семейни дизелови автомобила и да си купим електромобил. Научихме за възможностите, които ПроКредит Банк предлага, свързани с инвестиции в зелени решения. Бяхме много впечатлени от ангажираността на Банката към опазване на околната среда и приоритета към зелена енергия.

Доста се интересувахме преди да вземем окончателно решение, но превес взе нашата отговорност към нарастващите климатични промени, които имат все по-голямо значение в съвременния свят. Аз лично, като специалист по белодробни заболявания, всеки ден се срещам и лекувам пациенти с проблеми на дихателната система, които до голяма степен са провокирани от замърсената околна среда. Световната Здравна Организация (СЗО) изчислява, че замърсяването на въздуха причинява 7 млн. преждевременни смъртни случаи всяка година. Тези факти са наистина стряскащи и трябва да ни накарат да се замислим върху нашата отговорност и приноса на всеки един от нас за по-чиста околната среда.

Друго, което ни привлече бяха и добрите условия по кредит ЕкоМобилност, както и високото ниво на обслужване в ПроКредит Банк. Смятаме, че това е Банка на изключително високо европейско ниво и е пример за висок професионализъм и грижа за природата. Процесът по вземане на кредит също беше много лесен - без бюрократични усложнения, бързо и коректно обработване на документите и дигитално подписване, което ни спести време. Нашият експерт връзки с клиенти ни съдейства изцяло, за да реализираме плановете си и продължаваме да работим в тази посока.

     3. Как продължава сътрудничеството Ви с Банката?

След закупуването на електромобила, сътрудничеството ни с Банката продължи, тъй като решихме да изградим фотоволтаична инсталация върху покрива на нашето жилище. Проектът вече е в процес на реализация и очакваме съвсем скоро да бъдем производители на зелена енергия. Сградата, в която живеем, използваме и за бизнеса на моя съпруг, който се занимава с организиране на събития и тържества. По време на пандемията от КОВИД-19 тази дейност доста пострада, но в момента интересът се възвръща. Тъй като това е една обща сграда ще използваме произведената енергията както за домакинството, така и за бизнеса.

Мощността на фотоволтаика е 80 kW, колкото позволява максимално площта на нашия покрив. Тези мощности ще покриват изцяло нашите нужди и смятаме, че ще имаме излишък, който да продаваме. Според нас това е още една много добра инвестиция, тъй като не само спестява разходи, но в дългосрочен план носи и приходи.

    4. Как зелените инвестиции Ви помагат в настоящата икономическа ситуация?

Вече имаме няколко месеца опит като собственици на електромобил и мога да споделя, че през тези месеци имаме минимални разходи. Това за нас е много важно предвид сложната икономическа ситуация и нарастващата инфлация. Скоро получихме и зелен номер, който допълнително ни освобождава от много разходи като зони за паркиране и данъци. Освен това, имаме възможност да използваме и зарядната станция, която получихме като подарък от ПроКредит Банк, благодарение на зелените инвестиции, които направихме. Мога да кажа, че има голяма разлика спрямо разходите, които имахме, когато поддържахме дизеловите автомобили и тези, които правим сега и определено за нас инвестицията си заслужава. Ползите са както финансови, така и с това, че даваме своя принос за природата, което е от голямо значение за нас. Смятаме, че това трябва да е отговорност на всички хора. Плануваме да закупим и втори електромобил, по-мощен, за по-дълги разстояния.

Снимка: личен архив

Имаме планове да надграждаме все повече това, което до момента сме осъществили и сме благодарни, че ПроКредит Банк подпомага реализирането на такива проекти. За нас това е бъдещето на света и се надяваме, че даваме добър пример в тази посока.


Материалът е предоставен от ПроКредит Банк.