Поддържането на добър хранителен режим, съчетан с физическа активност, гарантират високо качество на живот за много години напред. Но дори така, времето си казва думата и тялото неизбежно търпи промени. Ставите се износват, мускулите променят своята еластичност и губят своя обем, костите изменят своята здравина под тежестта на дълго натоварване. Затова е необходима редовна грижа за всички части от опорно-двигателната система.

Стави

Нека започнем със ставите, тъй като те са един от по-честите източници на притеснение, когато става въпрос за опорно-двигателната система. Проблемите при тях обикновено започват след 30-ата година от развитието на човек, но самият процес по износването стартира още около 25. Тогава ендогенният колаген започва да намалява и затова е препоръчително да се приема допълнително. При някои хора основните симптоми, като хроничната болка, сковаността и затруднената подвижност, могат да се проявят и на по-ранен етап, но това зависи основно от генетична предразположеност и телесно тегло.

Когато говорим за проблеми със ставите, най-често визираме три конкретни стави - раменната, тазобедрената и колянната. Трябва да направим уговорка, че понякога проблемна е не самата става, а тънката предпазна обвивка над нея, хрущялът. Увреденият хрущял е мек, с нарушен строеж и наличие на различни наранявания. При увреден хрущял се наблюдават болки в ставите, нарушена мобилност и възпаление. Настъпването на тези изменения не е неизбежно. На него може (и трябва) да се противодейства в реално време. Независимо дали става въпрос за обикновено застаряване, тежко спортно натоварване, или интензивен физически труд, има хранителни добавки, които предпазват ставите и насърчават тяхното запазване и възстановяване. Една такава съставка е глюкозаминът. Тя е основна в Renovax Rapid и представлява, казано на човешки език, една от градивните единици на хрущяла. Глюкозаминът е отговорен за издръжливостта и здравината на костите, но при прием насърчава запазването на хрущялната тъкан и я предпазва при сериозно натоварване. Той е химично съединение, което можете да откриете и в черупките на ракообразни водни обитатели като омари, раци и скариди, както и при някои плесени. При хората пък неговият ефект се усеща най-вече в коленете. Това е поради неговото ефективно свойство да подобрява хрущялната плътност и да регенерира увредените тъкани.

Особено важно е набавянето на глюкозамин предвид мащабното увеличаване на дела на младите хора, които страдат от заболявания като остеоартрит вследствие на наследствена предразположеност или на застоял начин на живот.

Физическата активност сама по себе си невинаги би могла да бъде спасение от захабяването на ставите и хрущялното им покритие. Интензивно увреждане на хрущял се наблюдава и при активно спортуващите. Популярното сред младите ходене на фитнес и вдигане на тежести трябва да се съчетава с добавки като глюкозамин, за да се противодейства на тежкото натоварване, което големите тежести предизвикват върху ставите. За активно спортуващите е важна и друга една съставка на Renovax Rapid, позната като МСМ, която образува съединителна тъкан и спомага за облекчаването на ставната болка.

Кости

Споменахме костите, тъй че е редно да преминем сега през тях. При тях проблемите отново са свързани с неуморимия ход на времето, като загубата на костна маса и съответно отслабването на костите започва също около средата на жизнения път. Има някои лесни стъпки да ги предпазите, като основната е диетата - уверете се, че приемате достатъчно калций. За мъж или жена до 50-годишна възраст необходимото количество е 1000 милиграма и можете да си го набавите от сирене, мляко, спанак или портокалов сок. При по-възрастни хора необходимата дневна доза е малко по-висока, около 1200 милиграма.

Друг начин да предпазите костите си от ударите на времето е чрез приема на манган и витамин C, като тук отново Renovax Rapid е удобен източник на съответните съставки. Заедно те осигуряват здравина на костите и стимулират синтеза на колаген - друг основен елемент на опорно-двигателната система, който споменахме съвсем накратко, когато говорихме за ставите. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и служи за свръзката между клетките в тялото.

Мускули

Едно от най-важните свойства на мускулите е тяхната способност да съхраняват глюкоза (или въглехидрати) под формата на гликоген. Този гликоген по-късно се употребява като източник на енергия по време на физическа активност или работа. Това означава, че мускулите са своеобразен резервоар, който се изпразва при физически труд и се пълни при поемане на въглехидрати. На свой ред това е ключово за съхраняването на здрав метаболизъм, което е и страхотен начин да се спасим от затлъстяване.

Проблемите се проявяват с времето. Началните симптоми за намаляване на мускулната маса се появяват около 40-ата година на човека. Това е началото на продължителен дегенеративен процес, при който хората губят около 1% от мускулната си маса на година. След 50-ата година скоростта на този процес се ускорява неколкократно. Така, при липса на развита мускулатура в самото начало на това намаляване, то се развива неудържимо у възрастните хора.

По отношение на мускулите, както и на всички останали елементи на опорно-двигателната система, един от основните източници на дискомфорт е болката. А ако трябва да бъдем съвсем точни, мускулен дискомфорт се нарича специфична мускулна болка, характерна като мускулна треска, оставаща от 24 до 72 часа след продължително или тежко натоварване на дадена мускулна група. Тя става прогресивно по-силна с времето и афектира качеството на живот дори при достигане на прага на свикването. Лесно ще различите този дискомфорт от обикновената болка след натоварване.

Има различни решения на този проблем, но един от тях е екстрактът от дяволски нокът, който упражнява ефективно обезболяващо действие. Дяволският нокът е африканско природно лекарство с противовъзпалително свойство, което се прилага успешно като хранителна добавка и успокоява мускулната и ставната болка. Той е основна съставка в Renovax Rapid, която допълнително адресира проблема с дискомфорта в ставите.

Заключение

Опорно-двигателната система, или по-скоро здравето на тази система, е плод на усилие, внимание и последователност. Мускулатурата, костите и ставите са взаимно свързани и техният най-голям общ враг е заседналият начин на живот. Движете се, хранете се балансирано, вслушвайте се в нуждите на своето тяло - най-важното започва там. Ключово е и да подкрепяте всичко това с правилните хранителни добавки и приема на вещества, някои от които не бихте могли да си набавите в достатъчно големи количества без външна намеса. В тази задача Renovax Rapid Ви осигурява някои от най-важните вещества - екстракт от дяволски нокът за успокояване на болка, глюкозамин сулфат за изграждане на хрущялна тъкан, МСМ за правилното функциониране на ставите и манган и витамин C за здравина на костите и образуване на колаген. Един чудесен вариант за възстановяване след тренировки и тежък физически труд или запазването на подвижност и справянето с болка при захабяване на ставите.

 

* съдържание на WeDo