За последните 10 години броят на пушачите в България не е намалял дори с един процент. Хората знаят за рисковете, опитват се да ги откажат, но безуспешно. Това коментира пред БНТ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Тревожни са данните и от първото и единствено по рода си национално представително проучване в България на Националната пациентска организация. То е проведено в периода февруари-март 2020 г. и отчита възприятията, запознатостта, нагласите и употребата на всички налични на пазара традиционни и нови тютюневи изделия, както и електронни цигари през последните 12 месеца.

По думите на д-р Хасърджиев причините за това, че пушачите не успяват да откажат цигарите са, че нямат достатъчно подкрепа - професионална и обществена. Трябва да се промени начина, по който работим с тези хора. Не може всички държави в Европа да имат огромни успехи с тютюнопушенето, а ние с най-болното население, с най-много сърдечни и онкологични заболявания, продължаваме да не правим достатъчно с тютюнопушенето, подчерта още Хасърджиев.

Българите познават традиционните тютюневи продукти, като над 70% са отлично запознати с цигарите, но не и техните алтернативи.

Ние направихме това проучване три години след като в България навлязоха новите бездимните тютюневи продукти, при които няма отделяне на дим. Никой досега не беше проследявал влиянието им върху потребителските нагласи. Те са започнали да имат някакво влияние, но не достатъчно.

Данните още сочат, че 9% от пълнолетното население употребява бездимни тютюневи продукти, а 2% - електронни цигари. А тези, които се определят като пушачи на традиционни продукти, най-вече цигари, са 56%.

Като положителна тенденция, председателят на Националната пациентска организация обясни, че не се наблюдава сред населението първоначално стартиране на употреба на тютюн с бездимни продукти или тези случаи са изключения. Проучването сочи, че онези, които преминават на бездимни продукти, са дългогодишни пушачи на традиционни цигари. А сред вероятните мотиви част от тях да се връщат към цигарите, е недостатъчната информираност за предимствата на бездимните изделия в сравнение с пушенето на цигари.

На фона на всички клинични проучвания и на фона на това, че Американската агенция по храните и лекарствата FDA излезе съвсем наскоро с положително заключение, че новите продукти са далеч по-малко вредна алтернатива на конвенционалните цигари, потреблението в България на бездимни продукти все още не е достатъчно, допълни още пред БНТ д-р Хасърджиев.

Самият той е бил заклет пушач с много неуспешни опити да спре цигарите, но вече две години използва бездимни продукти и дори с течение на времето все по-рядко прибягва и до тях.