Красимир Станев, създателят на най-старата ФБ група "Parkside инструменти България", разказва за страстта и тънкостите на домашните ремонти с помощта на инструментите Parkside, които се предлагат в 111 магазина на Lidl и помагат на домашните майстори да добавят щипка уют в домовете си.

Често у дома ни се налага я да реставрираме някой стар семеен стол, я да закачим някоя симпатична етажерка или пък да измайсторим подходяща масичка за сутрешното ни кафе на открито. Нека да запретнем ръкави, да намерим нужното настроение и да се захванем с ентусиазъм с тези задачи.

На пазара има огромно предлагане на всякакви инструменти - от нискобюджетни до скъпи или прекалено професионални, от по-обикновени до мултифункционални. Как да се ориентираме в това море от предложения? По такива "майсторски" теми разговаряме с Красимир Станев:

Какво трябва да търсим и знаем, преди да започнем да създаваме първото си куфарче с инструменти?

Като за начало е важно да преценим с какво най-много ще се занимаваме вкъщи - дали това ще бъдат различни строителни дейности, като измазване или шпакловане, или пък ще наблягаме повече на електроинсталации или дърводелство. От това най-много зависи какъв набор от продукти ще ни е необходим, за да създадем първото си куфарче с инструменти. Съотношението качество-цена е водещо при избора им и, разбира се, разнообразието от машини, които дадена марка предлага. Поради тези две причини аз съм дългогодишен фен на марката Parkside. В общи линии, ако ти е нужен подходящ инструмент, Parkside го има.

Имаш право само на няколко инструмента от богатия асортимент на Parkside, за да измайсториш красива къщичка за птиченца. Кои ще бъдат те и защо?

Първият ми избор ще бъде саблен трион - един много подценяван, но пък затова доста универсален инструмент, който ще ми послужи за разкрояване на дъските и изрязване на красиви детайли за къщичката. След това ще заложа на известния винтоверт, без който не може да се осъществи закрепване на дъските и пробиване на дупката за входа. Накрая ще използвам, разбира се, и виброшлайф, който ще ми послужи за перфектното завършване на къщичката. Пенташлайфът на марката е друг мой фаворит за използване в домашни условия - с него лесно се съживяват стари, но любими мебели например, запечатали спомените на времето. Ако може да реставрираме стара къщичка за птици бързо и лесно, няма да се налага да правим нова.

Защо пенташлайфът на Parkside е толкова подходящ за работа в домашни условия?

На първо място пенташлайфът на Parkside е подходящ за домашни условия, защото е изключително мултифункционален. Заедно с него може да свършим точно определено работа, за която друг път ще ни се наложи използването няколко други различни машини, като виброшлайф или делташлайф например. Не трябва да забравяме и удобството от работата с плоския му връх, който позволява достигането на труднодостъпни места в нашия дом, без да се налага да местим или разглобяваме цялото обзавеждане.

Кои са основните качества, които всеки един майстор у дома трябва да притежава? Да има нужното търпение? Да обръща внимание на детайлите?

Най-вече желание да учи нови неща. На домашния майстор му се налага постоянно да прави нови и нови неща и почти не му се налага да повтаря едни и същи процедури. Ако той има желание да се учи и да усвоява нови майсторски техники, в интернет има достатъчно налична информация, за да направи всичко. Най-лесно е да се каже - не мога да се справя. Но с верни и лесни за използване помощници, като моите от Parkside, и това се преодолява.

Още интересна информация за практичните инструменти Parkside, както и тънкостите при използването на мултифункционалния пенташлайф на марката, може да откриете в специалната YouTube видео поредица "Parkside работилница" в канала на Lidl. Хайде, майстори, вие сте на ход!


Материалът е предоставен от Lidl.