Чистият въздух води до по-дълъг живот. Замърсяването на въздуха е предизвикателство, с което човечеството се бори всеки ден. Повечето от европейците, живеещи в градовете, са изложени на мръсен въздух. Над 90 % от населението живеe в райони, където качеството на въздуха не отговаря на стандартите, показват данните на Световната здравна организация (СЗО).

Според Европейската агенция за околна среда замърсяването на въздуха предизвиква всяка година преждевременната смърт на около 400 000 души в ЕС. В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво. Замърсеният въздух е причина за сериозни заболявания като астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове.

снимки: Philips

Въздухът вкъщи може да бъде 50% по-токсичен

Като се има предвид, че се очаква до 2030 г. около 60 % от световното население да живее в градски райони, няма нищо по-важно от това да инвестираме в иновативни решения, които правят въздуха около нас по-чист. В големите градове необходимият за оцеляването ни кислород е смесен с опасни съединения като изгорели газове, фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид и други вредни субстанции. Още по-тревожно обаче е откритието, че въздухът в затворените помещения може да бъде с 50% по-токсичен от този навън.

Причина за това е, че в затворените помещения липсва циркулация, въздухът не се сменя. В същото време в него се натрупват остатъци от плесен и полени, прахови частици, цигарен дим, изпарения от козметични продукти и битова химия. Когато сме изложени дълго време на такова замърсяване излагаме себе си на риск, собственото си здраве и здравето на цялото си семейство.

За чистия въздух вкъщи сме отговорни само ние

И ако за въздуха навън са важни действията на всеки един от нас, но преди всичко общите усилия на всички да се откажем от отоплението на въглища и дърва, да се откажем от ежедневното движение с автомобилите, то за чистия въздух вкъщи сме отговорни основно и предимно ние.

Все повече технологични компании ни дават както решения за пречистване на въздуха вкъщи, които улавят до 99,97% от замърсителите, помагайки ни да дишаме спокойно въздух без алергени и замърсители, така и пример за социално отговорно поведение с фокус опазването на природните ресурси, основен от които са горите.

Или както е казал Уорън Бъфет: "Днес някой стои на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво." Една от най-мащабните инициативи у нас в тази посока е на Гората.бг. Целта й е в България да бъдат засадени 1 млн. дървета . Според инициаторите й в кампаниите освен доброволци се включват и все повече компании - както със средства, така и с доброволен труд от служителите.

Един от примерите, които привлече вниманието ни е кампанията за пречиствателите на въздух Philips. Миналата година те стават партньор на Гората.бг като за всеки закупен пречиствател даряват по 10 дръвчета. Резултатът е 10 000 нови дръвчета само за няколко месеца, посадени в цяла България. Или казано с други думи - 30 декара нова гора и десетки тонове по-малко въглероден диоксид в атмосферата всяка година. Резултатите са толкова стимулиращи за целия екип, че решават да продължат със засаждането на чист въздух и новата инициатива "Чист въздух вкъщи и навън с Philips", дарявайки отново по 10 дръвчета за всеки закупен пречиствател до края на март 2021 г.

България е сред държавите с най-много гори в Европа. Те покриват една трета от територията на страната и повечето са с естествен произход. Само около 4% от тях обаче са се запазили като "девствени гори", неповлияни от човешка дейност. Много са проблемите и заплахите за българските гори. Като най-сериозни се очертават недалновидното управление на горските ресурси и високото ниво на незаконни сечи.

Затова е изключително важно не само всеки един от нас като индивид, но и компаниите да подкрепят тези инициативи и каузи, да виждаме и непосредствения принос на бизнеса да прави света и живота ни по-чист и по-зелен. Защото от чистия въздух днес, зависи нашето здраве и здравето на децата ни утре.


Материалът е подготвен за Philips.