Задава се поредният дълъг уикенд и хубавото време със сигурност ще убеди голяма част от българите да си подарят време за почивка със семейството или с приятели. Ако планирате пътуване с автомобил е добре да помислите за привидно малките детайли, които със сигурност ще направят почивката по-спокойна.

Изберете маршрут, помислете и за план Б

Когато сте готови с избора на дестинация, вижте дали по маршрута ви няма ремонтни дейности или затворени пътища. Това ще ви спести част от неприятните емоции. Дори всичко да изглежда наред с избрания маршрут, не е лошо да огледате алтернативните пътища до крайната ви точка.

Използвайте навигация, която предупреждава за натоварени маршрути и произшествия на пътя.

Проверете изправността на автомобила

Източник: Лев Инс

Преди да тръгнете на път с кола, е важно да направите следното:

 1. проверете за изгорели крушки на стопове и фарове;
 2. сменете гумите (ако все още не сте!), проверете налягането им;
 3. вижте в изправност ли са спирачките;
 4. проверете нивото на маслото и на охладителната течност в двигателя. Долейте, ако е необходимо;
 5. проверете аптечката за първа помощ;
 6. уверете се, че имате задължителните документи за колата - талон на автомобила, винетка, застраховка, преглед и т.н.;
 7. напълнете резервоара.

Какво да правим при пътен инцидент?

Не се подавайте на паниката, следвайте три основни стъпки:

Източник: Лев Инс

За съжаление пътните инциденти са нещо, което не можем да предвидим, но можем да вземем всички превантивни мерки. Ако ви се случи инцидент, е важно да предприемете следните стъпки:

 1. Уверете се, че всички в автомобила са в безопасност.
 2. При ПТП сигнализирайте на телефон 112.
 3. Обезопасете автомобила със светлоотразителен триъгълник - 30 м. за градски условия и 100 м. за извънградски условия. Носете светлоотразителна жилетка извън колата.
 4. Свържете се със застрахователната си компания, за да информирате за инцидента и да получите инструкции за действията, които трябва да предприемете.
 5. Ако се появят проблеми или въпроси относно инцидента, потърсете съвет от юрист, за да ви помогне да разберете вашите права и отговорности. Подробни правила и препоръки за поведение при ПТП може да прочетете в сайта на МВР.

Бъдете отговорни!

Знаете, че застраховката "Гражданска отговорност" (ГО) е задължителна. Тя е насочена към трети лица - тези, които са пострадали на пътя по ваша вина, но защитава и вас.

"Гражданската отговорност" е с висока обществена значимост, защото чрез нея се гарантира обезщетяването на невинно пострадалите при катастрофи. От защитния механизъм на застраховката се възползват също и пострадалите в катастрофи, причинени от неизвестни шофьори или от водачи без валидна ГО.

Изберете застраховател, който да бъде ваш партньор на пътя

Изключително важно е освен да имате застраховка, тя да е направена при застраховател, който да бъде ваш надежден партньор на пътя. Така например, "Лев Инс" ви дава възможност за допълнителна застраховка ,,Асистент на пътя'' за 9 лв. на година, която ви осигурява денонощен безплатен асистанс на телефон 0800 10 200, до 50 км. безплатна пътна помощ, вследствие на покритите рискове и експертна консултация относно правата ви при ПТП.

Когато изберете пълния пакет "Авто Каско" в "Лев Инс", можете да разчитате на 100 % контрол на риска от кражба, денонощен КАСКО асистанс, до 200 км. безплатна пътна помощ, в следствие на покритите рискове и безплатни аварийни услуги като съдействие за смяна на гума, доставка на гориво и подаване на ток. Подписвайки полицата ще получите отстъпка за годишния технически преглед, а освен това можете да заведете леките щети on-line през мобилно приложение.

Източник: Лев Инс

Бъдете разумни на пътя! Доверете се на правилния партньор за вашата сигурност!


Материалът е предоставен от Лев Инс