Още Хипократ е казал, че "всички болести започват от червата".

Съвременни изследвания показват връзка между червата и мозъка т.нар. "чревно-мозъчна ос", между червата и сърдечно-съдовата система, червата и периферната нервна система. Дори и обратното при силно безпокойство или притеснение това се отразява и на стомашно- чревния тракт.

В последните години се обръща внимание на т.нар. "пропускливи черва".

Какво е "пропускливо черво"?

Чревната лигавица е с площ повече от 350 квадратни метра. За да работи правилно тя образува бариера с избирателна пропускливост към тъканите и кръвта. Някои изследвания показват, че промяната в пропускливостта на чревната лигавица може да доведе до промени в чревната флора, които промени биха могли да доведат до проблеми в целия организъм и свързване с някои автоимунни заболявания, алергии, акне, синдром на хронична умора и дори психични заболявания.Все още обаче няма клинични проучвания при хора, показващи такава причина и следствие.

 

снимки: Smartbio

 

Как да имаме "по-здрави черва"?

Дори да е нехарактерно да се използва "пропускливо черво" от лекарите, в някои култури по света често се препоръчва да се премине на диета като начало на лечение на хронични заболявания. Премахване на храни причиняващи алергии, алкохол и започване на по- здравословно хранене.

Въпреки че за момента не е доказано, че пропускливото черво води до заболявания извън храносмилателния тракт идеята за прием на храни балансиращи чревната флора може да помогне за възстановяване на червата и чревната лигавица.

Повечето учени определят пробиотиците като "живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс".

Лабораторията на Провиотик разработва гама от пробиотици регулиращи чревната флора.

Възникването на дисбактериоза, която се характеризира с намаляване на процента на полезните бактерии в чревната микрофлора може да се компенсира с гама от пробиотици разработени в лабораторията на Провиотик, съхранени живи в био растителна среда. Те са иновации на научно изследователската лаборатория на ПроВиотик специално разработени и изследвани от учени на СУ "Климент Охридски" и на медицинската лаборатория в Харвард. Включват добре балансирани лакто и бифидобактерии, отгледани в био растителна среда.

"Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна!" - Хипократ

 

*Рекламна публикация