С наближаването на края на 2020 г. можем спокойно да заявим, че тази година ще остави ярък отпечатък върху населението, икономиката и медицината като цяло. През изминалите месеци се разбра важността на профилактичните мерки, както и необходимостта от повишаване на здравните познания на населението.

През не толкова далечната 2003 г. в Китай се разрази, макар и в по-малък мащаб, подобна на сегашната епидемия от коронавирус SARS-1, причиняващ заболяването SARS/(Severe Acute Respiratory Syndrome). Една от мерките за борба с вируса, препоръчанa от китайските власти, е била приемът на корен от широко разпространена в китайската традиционна медицина билка - Радикс Исатидис. Последвалият масов прием на екстракта от китайското население и бързото ограничаване на разпространението на епидемията събужда интереса на учените, които две години по-късно започват научни изследвания върху екстракта. През 2005 година е публикувано проучване, което доказва, че Радикс Исатидис блокира размножаването на SARS 1-коронавируса.[1]

Радикс Исатидис е познат от векове на традиционната китайска медицина. Той представлява екстракт от корена на билката Isatis Tinctorilal L, която има противовирусни, антибактериални и имуностимулиращи свойства. Противовирусните свойства на Радикс Исатидис се постигат чрез няколко действия. Доказано е, че коренът има цитопротективен ефект ("цито" - от лат. клетка, "протективен" - защитен). Билката защитава здравите човешки клетки от заразяване, като не позволява на вирусите да се прикрепят и навлизат в тях.

снимки: Helathylife.bg

Ако дадена клетка обаче вече е заразена, Радикс Исатидис не позволява на вирусите да се размножават повече в нея, като блокира вирусната ДНК и РНК (носители на генетичната информация на вируса). Този механизъм на действие на екстракта ускорява оздравяването при вече налична вирусна инфекция. Проучен и доказан е ефектът на Радикс Исатидис срещу вируса на грипа (грипен вирус А и Б), херпес вируса (причиняващ херпес по устните), семейството на коронавирусите и други.

Радикс Исатидис може да се намери и на българския пазар, като съставка в различни продукти. Един от тях е противовирусният продукт Stamatin, който аз препоръчвам на моите пациенти при първи симптоми на разболяване, а също и за профилактика.

Stamatin съдържа и още една интересна билка - Pelargonium sidoides или африкански здравец, който произхожда от Южна Африка. Съществуват 4 клинични проучвания, в които участват над 2000 пациенти с настинка, бронхит, синузит или тонзилофарингит. Те доказват, че африканският здравец намалява тежестта на симптомите и продължителността на инфекцията, както и елиминира необходимост от включване на антибиотик към терапията. Важен ефект на африканския здравец е, че намалява прикрепването на вируси и бактерии към клетките на горните дихателни пътища и стимулира отхрачването на натрупаните секрети.

При пациенти в начална фаза на вирусна инфекция предписвам интензивен прием, който започва от 6 капсули Stamatin на ден и постепенно намалява до 2 капсули на ден. Когато се приема просто за профилактика, 2 капсули на ден са напълно достатъчни, но както при повечето натурални продукти, е нужно да се постигне ефект на натрупване, поради което приемът трябва да продължи поне 3 месеца.

Опитът ми до момента показва, че Stamatin повлиява много добре на пациенти с различни по произход вирусни и бактериални инфекции, независимо дали го ползвам за основно или съпътстващо лечение.

Д-р Емилия Йорданова е специалист УНГ с дългогодишна практика. Завършила е Медицинския университет в София през 1996г. Придобива специалност оториноларингология през 2004 г. и започва кариерата си в МБАЛ Св. Ана в София, а понастоящем практикува в Поликлиника Младост в София. Член е на Българския лекарски съюз, както и на Софийското и Националното дружество по оториноларингология. Взела е участие в множество медицински конгреси в страната и в чужбина.

[1] Anti-SARS coronavirus 3C-like protease effects of Isatis indigotica root and plant-derived phenolic compounds

 

* материалът е предоставен от Healthylife.bg