Температурите паднаха. Уж се готвим за зима, но ни се ще да задържим още малко топлото и не само заради общото ни усещане за комфорт, а и заради многото вирусни инфекции, които лошото време носи със себе си. Всеки работещ родител знае какво значи това...

Детската имунна система се учи в движение

Имунната защита на децата започва още с вътреутробното развитие през антителата, които майката предава на плода чрез плацентата. Първият досег с нестерилния външен свят се случва през локалната микрофлора на родовия канал при естествено раждане, а кърменето добавя още от антителата на майката. Всички те спомагат за изграждането на пасивен (първичен) имунитет, който е основата, върху която се изгражда цялостната защита срещу патогени, които детето предстои да срещне.

Реакцията на имунната система към тези патогени зависи от имунния отговор. При малкото дете придобитият имунен отговор се изгражда с времето и с честотата на срещите с болестотворни микроорганизми. Обикновено с постъпване в ясла, детска градина или на училище, децата започват честите си боледувания поради високата реактивност на имунната система. Тя е несъвършена, в този период се изгражда има нужда от тренировки, за да разпознава патогените рано и да се справя с тях, без да допуска усложнения.

Какво компрометира имунната система при децата?

Факторите на околната среда могат да повишат или понижат една имунна система. При децата особено важни са стресът, недоспиването, нездравословното хранене, намалената физическа активност, честия прием на антибиотици или на лекарства, занижената хигиена на ръцете, струпването на много деца в близък контакт, замърсения въздух в градските и промишлени райони и др.

Децата са такива, каквито ние ги научим да бъдат. Спрямо изброените фактори поведението на възрастните могат да променят хода на събитията, но не могат изцяло да ги избегнат. Както педиатрите обичат да казват: "Децата боледуват здравословно", тоест след всяка среща с патоген, имунната система изгражда механизъм за разпознаване на антигена и при следваща среща симптоматичната изява е или много леко изразена, или такава липсва.

За подсилване на този процес на бърза имунна адаптация и тренировка, родителите могат да подходят насочено чрез средствата на специално изготвените билкови сиропи на българската фитофармацевтична компания Мирта Медикус. В продуктовата им листа съществуват прецизно подбрани рецепти, които възстановяват бързо организма при симптоматичното боледуване от респираторни вирусни инфекции, допринасят за нормалната имунна реакция и я подготвят за адекватен имунен отговор.

В помощ на имунната система преди и по време на вирусна инфекция

Сиропът Бронховитал Кидс Имуно е комплекс от 5 билкови екстракта с множество доказани свойства. Към състава на детския сироп присъстват и есенциални минерали и аминокиселини. Всички сиропи от серията Бронховитал Кидс са подходящи за деца над 1 годишна възраст и имат приятен вкус, без да присъства в тях изкуствени оцветители, овкусители, ГМО продукти, глутен, лактоза и алергени. Билковият комплекс подпомага прочистването на дихателните пътища и подсилва имунитета, без да го напряга допълнително. Подходящ е както за подготовка на организма в студените месеци, така и за повишаване на защитните му сили в хода на боледуването.

Като подкрепя естествените пречистващи функции на лигавиците на дихателните пътища - на носа, гърлото, трахеята и бронхите, Бронховитал Кидс Имуно повишава устойчивостта на организма към различните фактори на околната среда. Защитава клетките от оксидативния стрес, способства за процесите на кръвотворене и влияе благоприятно на жлезите с вътрешна и външна секреция.

Източник: Мирта Медикус

Справяне с възпаленията на горни и долни дихателни пътища

Това, от което най-често страдат децата при вирусни инфекции, е повишен носен секрет, продължителна кашлица поради затруднения в отхрачването, възпаления в носоглътката и задържани секрети. Температурата е симптом, който показва добра имунна реакция и не бива да се сваля, ако детето я толерира добре. Някои екстремни педиатри в държави като Дания, Германия, Нидерландия и Канада препоръчват температурата да се държи до 39.5, но е важно да се знае, че при 38,2 градуса вирусните частици не могат да се размножават за разлика от имунните клетки, които точно в такъм момент взимат количествен превес и неутрализират патогена.

Включването на антибиотици "за всеки случай" в антивирусната терапия е нонсенс. Не може да се убие вирус с антибактериално средство, но за сметка на това се убиват полезните бактерии в чревния микробиом, където се изгражда основната част от имунните компоненти - Т-лимфоцитите. По този начин антибиотичното лечение срива имунната система в момент, в който организмът разчита единствено на нея.

За да не бъде това точно така, на помощ може да се притече изключителния сироп Бронховитал Кидс, който има комплексно действие върху всички слаби зони в детското боледуване, включително в подобряване функцията на имунната система. И той подпомага самоочистващата функция на дихателните пътища, но има конкретно действие върху физиологичното разреждане на секретите и директната им елиминация. При него билките са 7 и имат отношение и към нормализиране на обмяната на веществата, която при боледуване е винаги дисбалансирана.

 

Снимка: Mirta Medicus

 

По-насочена защита по линията уши-нос-гърло в активната фаза на боледуването може да се осъществи чрез сиропа Бронховитал Кидс Универсал. Шестте му билкови екстракта подпомагат нормалното функциониране и естествените пречистващи функции на лигавиците, на дихателните пътища - носа, синусите, гърлото, трахеята и бронхите, способства за ефективния имунен отговор, подобрява слуха и обонянието, подкрепя нормалната гласова функция и стабилизира реактивността към факторите на околната среда.

Всичките сиропи могат да се приемат за дълги периоди и не изискват специално съхранение, тъй като не съдържат вещества, които стимулират ферментацията им. Приятният им вкус ги прави предпочитани и за най-малките.

А най-облекчаващият момент за родителите е, че се приемат в малко милилитри и може да не се съобразяват с времето на хранене.

 

Снимка: Mirta Medicus

 

С подкрепата на: Мирта Медикус.