Великденските пости започват в деня след Сирни Заговезни. Тази година - на 27 февруари. Великите пости са най-продължителните и най-строгите в православното християнство. Наричат се още Четиридесетница, защото продължават седем седмици.

40-те дни на Великия пост отбелязват периода между смъртта и Възкресението на Исус Христос. Исус прекарва 40 дни в пустинята в пост и молитва, и това е събитието, което определя продължителността на поста.

Целта на поста е да се пречистят тялото и духът, и да се подготвят за приемане на Възкресението. Не е позволено да се приема никаква храна от животински произход. Има определени дни, в които може да се яде риба. По време на строгия пост не трябва да се яде гореща храна, както и храна, приготвена с растителни мазнини.

В наши дни постенето вече е лесно постижимо, дори в забързаното всекидневие. В почти всеки голям магазин за хранителни стоки може да се намерят постни и био храни, които да задоволят всеки вкус.

Снимка: Фантастико

На щандовете на българската верига ФАНТАСТИКО, например, има всякакви варианти - от прясноприготвени постни храни на топлата витрина, през постно суши, до всякакви варива и зеленчуци, ядки, сушени и пресни плодове.

Хората, които спазват поста, вече могат да си хапват дори вкусен бургер. Unconventional е 100% растителен и е избран за вегански бургер номер 1 в света. Приготвя се бързо - за около 3 до 7 минути на тиган, скара или във фурната. Революционният иновативен продукт също може да бъде открит на щандовете на ФАНТАСТИКО.

Освен месото, в последните години лесно може да бъде заместено и млякото. Ядковите млека, йогуртът на растителна основа и охладените веган десерти са идеален заместител на млечните продукти с животински произход. Към характеристиките на някои от тези продукти може да добавим и липсата на добавена захар или подсладители, както и ниското съдържание на мазнини и наситени мазнини.

Според специалисти по хранене, хората, които нямат опит в постенето, е добре да започнат постепенно да изключват от режима си забранените храни - първо месото, после яйцата и млечните продукти.

"Всички животински продукти чудесно може да бъдат заменени и с варива и зеленчуци, ядки и плодове. Таханите и подправките, зехтинът и маслините също могат да бъдат чудесно допълнение в постните режими", казва кулинарният специалист Вяра Ковачева. И допълва, че постната храна е пълноценна и балансирана. "След периода на поста е добре човек да навлиза постепенно в обичайния си режим на хранене. Добре е да се започне с консумацията на риба, малки количества яйца, кисело мляко и млечни продукти, и чак накрая - месо", съветва Ковачева.

А дотогава - едно фантастично предложение на Вяра Ковачева за постен обяд или вечеря. Запечени броколи с тофу, умами и оризови нудли е веган ястие, взаимствано от китайската кухня. Има запомнящ се, леко пикантен вкус и се приготвя бързо и лесно.

Ето рецептата:

Запечени броколи с тофу, умами и оризови нудли:

Необходими продукти:

400 г твърдо тофу, нарязано на кубчета

160 г оризови нудли

1 глава броколи

2-3 с.л. зехтин

4 скилидки чесън

1 глава червен лук

1 чаена лъжичка сол

За умами сос:

3 с. л. сладък чили сос

1/2 ч. л. джинджифил

2 с. л. оризов оцет

1/4 чаша соев сос

4 с. л. сусамово олио

1 ч.л. чили пипер

1 скилидка чесън

1 с. л. доматено пюре

За сервиране:

Черен сусам

Начин на приготвяне:

Кипнете в тенджера около един литър вода и щом водата заври, потопете броколите в нея. Варете 2-3 минути, извадете от водата и охладете под течаща вода. Оставете настрани.

Сварете оризовите нудли, като ги поставите във вряща вода и варите около 3-4 минути. Отцедете и оставете настрана.

За да направите заливката, смесете всички съставки - чили сос, джинджифил, оризов оцет, соев сос, сусамово олио, чили пипер, чесън и доматено пюре. Разбъркайте добре и оставете настрана.

В тиган загрейте една супена лъжица зехтин и запържете подсушеното тофу, след което го извадете от тигана в купа. Добавете в тигана останалия зехтин, лука и чесъна, нарязани на ситно. Запържете. След това прибавете броколите и солта и задушете.

Изсипете задушените броколи при тофуто. Прибавете нудлите. Залейте с умами соса, разбъркайте, поръсете с черен сусам и сервирайте.

Начина на приготвяне може да гледате и в кулинарния блог на ФАНТАСТИКО.


Материалът е предоставен от Фантастико.