Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) удостои А1 със специална награда "Спасители на детството" за дългосрочната подкрепа за каузата в последните 10 години. По време на церемонията, проведена вчера вечерта в Деня на приемната грижа, Националната асоциация отличи приемни родители, личности, организации и институции със значителен принос за развитие на каузата. Министър-председателят акад. Николай Денков беше почетен гост на събитието и връчи наградите на НАПГ "Приемни родители за пример" по време на събитието и коментира: "Всяко дете се нуждае от семейна, топла грижа, уют и човещина. Когато животът не е справедлив към някои деца, се появява чудо - хора, които забравят границите и вярват: "Аз мога да променя съдбата на тези деца". Това прави приемните родители невероятни герои. Те са тези, които осигуряват бъдеще на деца, които иначе нямат шанс да успеят. Чисто човешки им благодаря за това, което правят".

Александър Миланов, изпълнителен директор на НАПГ, заяви: "Националната асоциация за приемна грижа изгражда и развива мрежа за подкрепа за хората, които приемат децата в техните най-трудни моменти, и с любовта си им помагат да пораснат като пълноценни личности. Вече 14 години работим в тази посока и днес обединяваме над 600 приемни родители в България, което ни прави най-голямото родителско обединение у нас. Благодарни сме, че вече близо 10 години имаме подкрепата на А1, с които заедно подпомагаме децата да преодолеят трудния старт в живота в семейна среда."

Той връчи специална награда "Спасители на детството" на Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации", А1 България, която коментира: "За да отгледаш дете, е нужно цяло село", затова приемните родители трябва да бъдат подкрепяни - от държавата, асоциацията, социалните работници, лекари и учители, А1 - от всички, които ще бъдат отличени тази вечер. Благодаря на НАПГ, че за поредна година сме "спасителите на детството". Подкрепяме каузата на приемната грижа повече от 10 години - във всички важни за тях моменти. Помагаме им с подготовката за първия учебен ден, за завършващите организираме абитуриентски бал, предоставяме им и кариерно ориентиране. Децата в приемни семейства растат, идват нови, но всички те са "нашите" деца. Радвам се, че заедно даваме шанс те да растат щастливо и спокойно и да имат бъдещето, което всеки желае за децата си."

Снимка: A1

А1 подкрепя каузата на приемната грижа, която прави възможно щастливото и спокойно детство и всяка година заедно с НАПГ помага на над 400 деца в приемни семейства да растат, учат и развиват талантите си.

Илияна Захариева връчи наградата на НАПГ "Спасители на детството" на журналистите на бТВ Виктория Готева и Кристина Газиева за ярките им репортажи, свързани с правата на децата, държавната грижа за най-малките, проблемите пред децата и родителите в областта на образованието и здравеопазването, както и за изданието на бТВ Репортерите, посветено на бъдещето на децата от приемни семейства след напускането на приемната грижа.

Дългосрочната подкрепа на А1 за инициативите на НАПГ допринася повече деца в страната да растат в позитивна семейна среда. За последните 10 години компанията е инвестирала над половин милион лева в каузата чрез различни форми на финансиране. Благодарение на партньорството на А1 НАПГ провежда ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, кариерно консултиране за младежи, специални вечери за абитуриентите от приемни семейства и годишни срещи на приемните родители.

Снимка: A1


Материалът е предоставен от А1.