Северномакедонският премиер Зоран Заев честити победата на Румен Радев на президентските избори у нас. Заев е провел телефонен разговор с избрания за втори мандат български президент и е повдигнал отново темата за европейското членство на Скопие.

"В телефонния разговор, който проведох с президента на Република България Румен Радев, го поздравих за победата на президентските избори и пожелах всичко добро за нашия съсед и целия български народ", написа в профила си във Фейсбук Заев.

"Разбрахме се, че България и Северна Македония ще продължат чрез диалог и взаимно разбирателство да търсят решения в името на общото европейско бъдеще", допълва още македонският премиер.

Северномакедонските власти очакваха с трепет края на изборния месец у нас, тъй като се надяват новата власт в България да промени позицията си за ветото на Северна Македония, което наложихме над еврочленството й. През последните дни българите узнаха за имената на първите министри в бъдещия кабинет именно от македонски политици и медии. А надеждата на Скопие е в датата 14 декември, която френският президент Макрон изведе като кра да пуснен срок да пуснем Скопие в Брюксел.