Това Народно събрание за недългия си парламентарен живот от малко повече от половин година, съумя да направи повече от парламентите от 44-тия до 49-тия, коментира в предаването "Панорама" по БНТ председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Не само като обем на актовете, но и като обем на реформите и политиките, които минаха през зала и които продължават да стоят на вниманието като очакване от обществото, и имаме ангажимент с необходимото мнозинство да бъдат подкрепени, допълни Желязков.

За ръководството на ГЕРБ участието в управлението е безалтернативно, независимо от тежката конкуренция в рамките на това мнозинство, заяви Росен Желязков. В дебатите се вижда на какви компромиси са съгласни и не са съгласни от ГЕРБ. И последните взаимодействия по отношение на проектобюджета показаха, че този модел е безалтернативен, има бъдеще и неговият хоризонт ще бъде дотогава, докато поставените цели бъдат изпълнени така, както са заявени, и нито месец по-рано, посочи Желязков, цитиран от БТА. Според председателя на Народното събрание, мнозинството вече е отвъд механичния сбор на депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС и в него влиза и ДПС. Каквито и критики да търпи мнозинството, проблемите се решават по един оптимален - не най-добрия, но не и лошия - начин, каза още Желязков.

Според него формираната в петък временна анкетна комисия, която трябва да се занимае със случаите на насилие на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември, няма да се занимава с българския футбол. Тя ще се занимава със събития, най-общо казано, гарантиращи правата на гражданите да изразяват свободно мнението си на митинги, манифестации или протести, независимо, че тази дума не фигурира в закона, и с действията на правоохранителните органи за опазване на обществения ред, в това число и случаите на агресия, физическа сила и помощни средства. Тя трябва да даде законодателни решения, които да дадат по-добра регламентация, в това число и носенето на отговорност от организаторите за увреждането на имуществото, по-добрата координация, а защо не да и се дефинират по по-ясен и категоричен начин пределите на употреба на физическа сила и помощни средства, които са включени в закона за МВР, където не се говори за масови прояви, коментира Желязков.