Украинският президент Володимир Зеленски каза, че възможно да се договори политическо споразумение, а не да се използва сила, за да се реши въпросът за полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г., предадоха ДПА и БТА.

"Когато стигнем до административните граници на Крим, мисля, че е възможно политически да наложим демилитаризацията на Русия на територията на полуострова", каза той вчера в интервю, публикувано днес от няколко украински медии.

В момента Киев се бори да отблъсне пълномащабната инвазия на Русия и многократно повтори, че цели да си върне както Крим, така и окупираните след февруари 2022 г. територии. Украинските войници в южната част на страната постепенно напредват към черноморското крайбрежие, за да прекъснат руския път за доставки към полуострова. Зеленски каза, че политическото решение за Крим е предпочитано, тъй като така ще има по-малко жертви.

Президентът на Украйна подчерта още, че не иска да прехвърля войната на руска територия и отбеляза, че целта е да бъдат освободени само украинските територии, а напредване към Русия ще изложи на риск ключовата подкрепа от страна на Запада.

Руски пропагандисти и застъпници за войната многократно предупредиха, че ако загуби войната, Русия ще бъде разделена и окупирана от чужди сили. Украйна не е предприемала широкомащабни офанзиви на руска територия с цел трайна окупация на тези райони, отбелязва ДПА.

Ердоган ще посети скоро Сочи; срещата му с Путин ще бъде на 8 септември, твърдят източници

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети в скоро време руския черноморски курорт и от визитата му може да има развитие по въпроса за зърнената сделка за износ на украинско зърно, съобщи днес говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Омер Челик, цитиран от Ройтерс.

Челик не уточни дали в Сочи Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин, но в петък Кремъл обяви, че има разбиране, че двамата ще се срещнат скоро лично.

По-рано днес агенция "Блумбърг", цитирана от ТАСС, съобщи, като се позовава на собствени източници, че среща Ердоган-Путин ще има на 8 септември.

Миналата седмица турски дипломатически източник заяви пред ТАСС, че срещата между двамата президенти се планира да се проведе в Сочи, а като възможна дата посочи 4 септември.