Няма да се лишим от медицински хеликоптери. До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер в страната. В момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната. Силно се надяваме, че февруари ще бъде пусната, каза служебният здравен министър Асен Меджидиев в предаването "Лице в лице" по bTV. 

Според него предишната обществена поръчка, изготвена от правителството на Кирил Петков, се е провалила, защото не е била направена добре. Зададени са множество параметри и ниска цена. Явила се е само една фирма и е дала значително по-висока цена.

"Две обществени поръчки се провалиха. Не, че е нагласена поръчката, а е ниска експертизата на хората, които са изготвили документите за обществена поръчка", допълни здравният министър.

По думите му, през февруари ще бъде пусната обществена поръчка с параметри, които са реални и с които ще можем до края на годината да имаме хеликоптери. Обществената поръчка е комплексна, тя е за оборудването на хеликоптера, с много медицински данни, обясни д-р Асен Меджидиев.

По думите му държавата е готова да участва и с допълнителни средства, ако се наложи.

"Готови сме като държавата да участваме и с дофинансиране, ако се наложи, но хеликоптер да се закупи", каза още той и добави "Гарантирам го!".

Междидиев каза, че е прекратено участието на дружеството "България Хели Мед Сървиз" поради недобра експертиза. Процедурата ще бъде поета от Държавния авиационен оператор.

За детската болница той обаче не даде срокове.

"Имаме министерско постановление, с което детската болница е обявена за обект с национално значение. Имаме избран терен. Предстои изваждането на новия ПУП и стартиране на процедура по обществена поръчка за проектиране на болницата", каза служебният министър.

Според него не се очаква нова остра вълна на COVID-19 у нас, в момента заболяването протича много по-леко и с ниска смъртност. По отношение на грипа - той прогнозира пик на заразата през февруари. Асен Меджидиев не очаква грипна ваканция за учениците и увери, че в момента няма недостиг на болнични легла заради вирусни инфекции.