След като ден преди изтичането на крайния срок ГЕРБ-СДС номинира журналиста Антон Хекимян за нов кмет на София, завесата пред личностите в надпреварата в вдигната. Вече бившият шеф в bTV ще представя партията на Бойко Борисов в столицата срещу останалите по-изявени имена - Васил Терзиев от ПП-ДБ, Вили Лилков от "Синя София", Ваня Григорова от местна коалиция "БСП за България", Деян Николов от "Възраждане" и Ивайло Вълчев от ИТН.

Две от знаковите лица в българската социология коментираха още в събота евентуалната към тогавашния момент картина в София. Според Андрей Райчев Антон Хекимян има шанс да победи Васил Терзиев:

"При възникналата ситуация може. Въпрос на втори тур е. Синият кандидат е ясен, има и вътрешни критици, което няма чак такова голямо значение -Терзиев ще получи своите 30 и няколко процента. Въпросът е дали кандидатът на ГЕРБ може да вземе и гласове извън електората си. Хекимян ще има откъде да взима гласове, а Терзийски - не".

Според Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" Антон Хикемян е известен и ще може да мобилизира гласове, но ще му трябва време, "за да влезе в кметските обувки". По думите ѝ популярността сама по себе си не е достатъчна. 

Веднага след като очакванията за кандидатирането на Хекимян се оправдаваха днес, започна нова вълна от "първи коментари" от политически анализатори.  

Огнян Минчев: Спомняте ли си кой и как победи на президентските избори през 2016-а?

- Издигането на Антон Хекимян ще насочи основното русло на кампанията по оста Васил Терзиев - Вили Лилков

Без да подценявам ни най-малко личните и професионалните качества на г-н Хекимян, мисля, че издигането му за кандидат-кмет на ГЕРБ ще има две основни последствия - независимо дали са планирани от г-н Борисов или не. Първо, тази кандидатура ще затрудни съществено възможността г-н Терзиев да загуби изборите - въпреки целенасочените и сърцати усилия на неговите ПР-и и отговорници за кампанията в тази посока. Второ, ще насочи основното русло на кампанията по оста Васил Терзиев - Вили Лилков, защото по тази ос се фокусират основните измерения на политическото противоборство в тази кампания. Както знаем, не е задължително политическият дебат от принципни позиции да победи тънките сметки, режисиращи избора зад кулисите. Но който практикува подобни тънки сметки, трябва да бъде готов да получи неочакваните им резултати като бумеранг. Спомняте ли си кой победи на президентските избори през 2016 г.? И как победи...?

Цветанка Андреева: Ще има балотаж, преливането на гласове ще определи кмета

- Вляво либерали и социалисти ще са за трети път заедно, а вдясно процесът е с повече възможности

Едно е сигурно, в София ще има балотаж. Преливането на гласове ще определи кмета. В ляво-либералния спектър ветрилото Терзиев-Григорова не е с много възможности, освен работническата класа (по речника на Ваня Григорова) да подкрепи червената аристокрация. Либерали и социалисти ще са за трети път заедно. В десния спектър процесът е с повече възможности. Антон Хекимян и Вили Лилков събират различен тип електорат, но с принципно обща система от възгледи. Кандидатурите повече се допълват, отколкото да се противопоставят - в това е шансът на втория тур. Хекимян със сигурност не е статукво. В този смисъл Терзиев няма какво да променя!

Проф. Милена Стефанова от СУ: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са сравнително равностойни, но Хекимян е по-популярен от Терзиев

- Нито единият, нито другият са подготвени да ръководят Столична община. Вероятно се разчита на екипи, които ще ги подпомагат

Антон Хекимян беше търсена фигура, която не е политически оцветена, но е по-популярна от Васил Терзиев. Кандидатурата на Хекимян е продължение на линията на ГЕРБ да издига кандидати, които не са ясно партийно обвързани досега. Това е може би защита на техните партийни кадри и е възможност да се търси подкрепа от по-широк кръг граждани. Кандидатурата на Васил Терзиев също не е ясно разпознаваема като политически функционер. От тази гледна точка основните претенденти - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - са сравнително равностойни. Но Антон Хекимян е по-популярното лице. Нито единият, нито другият са подготвени да ръководят Столична община. Тя е най-голямата в страната. Вероятно се разчита на екипи, които ще ги подпомагат. Не бива да забравяме, че проф. Вили Лилков е човекът, който е най-добре подготвен. Аз си мисля, че той би бил най-добрият избор за столичани. Ще бъде интересна кампания. Във всички случаи ще има втори тур.

Проф. Тодор Галунов от ВТУ: ГЕРБ върви към вариант да загуби София

- Проф. Вили Лилко вще привлече част от гласовете, а Ваня Григорова ще се опита да обхване всички натрупани социални проблеми, но и за двамата ще е трудно да стигнат до балотаж

Кандидатурата се обявява в последния момент. Невинаги тази практика на ГЕРБ е била много успешна. Пропуска се предварителната фаза в кампанията, в която гражданското общество може да каже своето мнение. ГЕРБ това искаше да избегне. Кандидатурата се сервира буквално в последния момент. С тази кандидатура се скъси максимално времето, в което може да бъде извършван дебат. Част от традиционните гласоподаватели на ГЕРБ могат да се преориентират. ГЕРБ върви към вариант да загуби София. Освен София, са проблем и други градове, в които ГЕРБ има традиционно силни позиции. Тази тактика на ГЕРБ е рискова. С този избор силите се изравниха, дори ГЕРБ дърпа видимо назад. Десният избирател ще бъде доста разколебан. Битката остава неясна, но се очертава възможност за загуба на ГЕРБ. Ще стои и въпросът до каква степен цялата кампания ще се отрази на сглобката.

Според Галунов на този фон проф. Вили Лилков ще привлече част от гласовете, а Ваня Григорова ще се опита да обхване всички натрупани социални проблеми в София, но и за двамата ще е трудно да стигнат до балотаж.