Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и левскарите влязоха в словесен сблъсък, провокиран от снощната вандалска проява на привърженици на отбора, които изкъртиха плоча от Паметника на Съветската армия и нападнаха палатковия лагер с димки и боксове.

Костадинов нарече сините фенове "еничари", а те го посъветваха да внимава със здравето. На тяхна страна застана и футболният клуб, като също излезе с позиция по скандала.

"Снощи млади дегенерати, запалянковци на "Левски", след мача на своя отбор са набрали смелост да нападнат няколко жени в палатките, пазещи паметника на съветската армия в София. Били са 30 (част от тях криминално проявени), жените - 3, на годините на майките им. Съвременните еничари няма как да знаят, че точно това са правили и техните предшественици, еничарите от времето на Османската империя. Нарочно са ги пращали по родните места, за да разплачат и поругаят собствените си майки. А сегашните еничари няма как да го знаят, защото това е премахнато от учебниците по история. По същия начин искат да премахнат и паметника, символ на антифашизма, за да реабилитират фашизма, като просто премахнат паметта за антифашистката борба", написа в профила си лидерът на "Възраждане".

Костадинов се закани, че следващия път, при подобно нападение, на мястото няма да има жени.

Именно привърженичка на "Възраждане" беше сред нападнатите снощи край паметника, тя е автор и на клипа с вандалската проява, при която беше изкъртена плоча с надписа на монумента.

Полицията реагира свекавично, защото в близост до паметника имаше дежурна патрулка.

Задържани за кражба и хулиганство бяха четирима мъже на възраст между 26 и 33 години, привърженици на столичен футболен отбор, като единият е криминално проявен, съобщи по-рано МВР.

Сините фенове отвърнаха на обидните квалификации на Костадинов, като му напомниха, че те от дълги години настояват за премахването на Паметника на Съветската армия.

"Националният клуб на привържениците на "Левски" има дългогодишна и последователна позиция в подкрепа на демонтажа на срамния и унизителен окупаторски паметник в Княжеската градина. Без да влизаме надълбоко в ямата, наречена българска политика, искаме да заявим на лидера на партия "Възраждане", че да наричаш публиката на Левски "еничари", далеч не е полезно за политическата кариера, а и за здравето.

"С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята!", реагираха на обидата привържениците на синия отбор.

Ръководството на ПФК "Левски" ги защити, като също публикува официална позиция заради обидите, отправени от лидера на "Възраждане".

"Във връзка с разразилата се полемика в последните часове, "ПФК Левски" заявява категорично, че не приема обидни квалификации като "еничари" и "дегенерати" да се използват по адрес на фенове на клуба. Ако има прояви от криминален характер призоваваме виновните да бъдат открити и да понесат своята отговорност. Да се атакуват обаче привържениците като цяло по този начин е напълно недопустимо и няма как да останем безучастни", написаха от ръководството на синия клуб.