"Едно е да замениш гора с гора, а друго с апетитни парцели на морето например. Ние говорим за замените с промяна на статута на парцела още от февруари 2009 г.", уточни Костов, цитиран от БГНС.
"От 2003 г. досега 33 хил дка са заменени на апетитни места на курортите около Черноморието. Част са извършени за обществено значими нужди, например общината във Варна е заменила гора с друга гора за разширяване на градския гробищен парк", каза още шефът на ДАГ.
"Мораториум се приема от НС и той обхваща всички видове замени и предназначения. Това е глупаво, защото това спира и обществено-значимите нужди. Ние ще се консултираме всички зелени движения, с които аз се срещам днес, за да видим как ще работим заедно. Трябва да стане ясно каква замяна за какво ще бъде. Доколкото имам информация след проверките на ДАНС и прокуратурата след февруари не само Стефан Юруков (бившият директор на ДАГ - б. р) и други лица са викани за справки, още прокуратурата не ни е казала, но има вече конкретни резултати, които са в ДАНС и прокуратурата. Не можем да говорим само за Юруков, но и за този ръководител преди него, а и за хора над тях. Имало е натиск за извършването на конкретни замени. Това може да се разбере, като се видят папките за замените и се уточни кои са направени и кои не", подчерта Костов.
Според него последните 47 заменки, които Юруков подписа дни преди промяната на закона, като финансово изражение не са най-скандалните, преди това имало по-скандални.
"Всяка една от тези заменки е скандална от морална и обществена гледна точка. Ние говорим за милиарди в размера на тези 33 хил. дка. Значителна част от тези заменени земи са препродадени на по-малки парченца и понеже ДАГ не прави обществен кадастър не може да се направи точна сметка и ние сме възложили на нашите регионални дирекции да направят сериозни и обстойни справки, което ще отнеме много време", заяви новият шеф на агенцията.