Той беше помолен да коментира закона за амнистията, приет от предишното правителство, който се отнася за престъпления до 1 юли 2008 г. Според закона не могат да бъдат съдени лица, които са извършили непредпазливи престъпления до 1 юли 2008 г. и за които се предвижда затвор до 5 г. В тази категория попада и текстът от Наказателния кодекс за непредпазливата безстопанственост.
Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че през 2008 година, осъзнавайки какво правят и че крадат, предишните управляващи приемат закон, според който всеки кмет и министър получава амнистия. Борисов заяви, че другата сряда кабинетът ще внесе своята жалба в Конституционния съд, за да се обяви този закон за противоконституционен.
"Всеки закон за амнистията поражда такъв ефект, в този конкретен случай по отношение престъпления за безстопанственост до датата на влизане на закона в сила ще бъдат амнистирани", обясни Велчев.
Той уточни, че ако делата съдържат доказателства само за безстопанственост, без други престъпления, ще бъдат обхванати от закона за амнистията и наказателно преследване няма да се проведе.
Но в Наказателния кодекс има повече от една възможност, свързана с подобен тип дела, посочи главният прокурор. Той даде пример с текстовете за длъжностно присвояване, престъпление по служба или умишлена безстопанственост.
"За прокуратурата този закон има смисъл, ако води до облекчаване на работата й, тоест ако прекрати работата по много сравнително леки дела и позволи да пренасочим усилията си към по-тежките дела. За съжаление този закон не разтовари особено прокуратурата, същевременно с някои формулировки породи съмнения, а дали ще се потвърдят или не, е въпрос на бъдеще", коментира Борис Велчев.
Няма основание да се обяви за противоконституционен текстът, с който се амнистират престъпленията за безстопанственост по непредпазливост, каза пред журналисти Любен Корнезов от "Коалиция за България", цитиран от БТА. Може тази разпоредба да е нецелесъобразна например, но не и противоконституционна, това е въпрос на наказателното право, а не на конституцията, обясни той.
"Според мен целта е сегашните управляващи да се оправдаят, че няма да има делата, за които толкова време говореха", каза Корнезов. Според него е абсурдно да се твърди, че текстът е заложен умишлено.