Политическата подкрепа на България за НАТО твърдо не се променя, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, която е на работно посещение в София.

Събеседниците размениха виждания по политиката на "Отворени врати" на НАТО и евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани, съобщиха от Министерство на външните работи.

Готемюлер даде изключително висока оценка за сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, който е дал положителен пример за всички страни от региона.

"Тази тема беше високо в дневния ред на министрите на външните работи от НАТО през април и България очаква тя да остане приоритетна по време на срещата на върха на НАТО през юли", каза министърът.

Тя посочи, че в контекста на сътрудничеството между НАТО и ЕС е особено важно двете организации да се изправят заедно и да предприемат бързи мерки срещу хибридните заплахи.

Българският първи дипломат припомни, че България прие в съответствие с решенията от Уелс да увеличи до два процента от БВП разходите си за отбрана и наскоро е заделила над 100 милиона допълнителни лева за заплати на българските военнослужещи.

"Силно оценяваме всичко това", отвърна Готемюлер и посочи, че при срещите си за по-малко от 24 часа в София е усетила силната подкрепа на България за НАТО.