"Призовавам българските граждани във Великобритания да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометрични паспорти", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти във връзка с Брекзит.

Тя подчерта, че е отправила такъв призив към българите във Великобритания още това лято. По думите ѝ много от тях са само с лични карти там.

"Още от миналата година сме започнали организиране на информационна кампания във Великобритания в различни градове, не само в Лондон, за българската общност там, така че да ги запознаем с това, което предстои. Също така сме подсилили и мисията в Лондон. Отваряме и нов офис в самия Лондон", добави Захариева, цитирана от "Фокус".

Тя поясни, че цялата информация към момента е на интернет сайта на Министерството и на посолството, както и на Фейсбук страницата му.

Гласуването в британския парламент по Брекзит е лошо, но не неочаквано, коментира още Захариева отхвърлената сделка с ЕС, постигната от премиера Тереза Мей.

"С огромна разлика депутатите в британския парламент отхвърлиха постигнатото до момента споразумение. Какви са възможностите? Знаете, че днес предстои в британския парламент гледане на вота на недоверие на правителството. В случай, че той не бъде уважен до понеделник британският кабинет трябва да представи план Б по това как ще се развива Брезкит. Така или иначе часовникът тиктака", посочи българският външен министър. Тя заяви, че много пъти е предупреждавала, че няма време. Остават съвсем малко седмици до критичната дата 29 март", добави министърът по отношение на срока за излизане на Великобритания от ЕС.

"Знаете, че преди месец премиерът Мей отложи гласуването в британския парламент с цел да се опита да постигне повече гаранции, че няма да се активизира така наречената предпазна клауза. В случай, че в преходния период не се постигне трайно споразумение за бъдещите отношения, няма да се активизира тази клауза", обясни Захариева.

По думите ѝ тя се отнася до желанието за липса на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.