Временно изпълняващият длъжността на председател на БСП до избора на нов, Атанас Зафиров, отрече твърдения, че съдът му е отказал да го регистрира.

"Няма проблем с никакви съдебни регистрации, това е лъжлива теза, която чета в някои от медиите. Днес се проведе заседание на Софийски градски съд, на което очакваме решение в рамките до два дни за въпросната регистрация", каза Зафиров на пресконференцията на ръководството.

"Няма отказ, няма дилема. Единственият факт е, че от прокуратурата няма обжалване на внесените документи. Остава съдът да се произнесе и евентуално - вписването", уточни временният соцлидер. Той посочи, че оставя свободните тълкувания на анализаторите, но изреди, че нищо извънредно и нищо изключително не се е случило в БСП. "Имаме подадена оставка на лидера, имаме адекватна процедура с временно ръководство", припомни той, като каза още, че няма промени в състава на Изпълнителното бюро и се изпълняват стриктно решенията на Националния съвет на БСП.

"Някои хора видимо се опитват да саботират и да бойкотират този процес на консолидация и мобилизация и това не е нещо ново", коментира Зафиров. Той заключи, че подобни опити се правят, винаги когато пред левицата се зададе реална възможност за стабилизация и участие в управлението на страната.

Социалистите повториха решението на Националния съвет да не подкрепят и втория мандат и за това, че ще търсят диалог с всички при третия мандат.

"По отношение на втория мандат няма промяна в нашата позиция, има решение на НС на БСП. И все пак аз се надявам колегите от ДПС да предложат по-различен подход в опита си и да потърсят диалог и по-широко взаимодействие. По отношение на третия мандат ще участваме активно в търсене на решения. Нашата готовност и нашето желание е да участваме в разговорите с мандатоносителя, който и да бъде той. Този мандат е кризисен, той е надпартиен и трябва да бъде направен опит да бъде реализиран", заяви Зафиров.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов направи уговорката, че и тогава няма да предприемат никакви действия без одобрението на Националния съвет на партията. "Третият мандат е специфичен, той се дава като спасителен вариант. Първо ще съберем нашия национален съвет, защото спазваме всяка точка на устава", заяви той. "Ние няма да направим крачка преди НС да е казал, те може да кажат няма да имате разговори с ДПС", даде пример Гуцанов и отново повтори, че намерението им е да разговарят с всички партии при третия опит. "Ако можем да направим кабинет на националното спасение с експерти, би било много полезно", каза още Гуцанов, като посочи, че третият мандат би бил изпитание и за мандатоносителя, и за всяка от партиите.

От соцпартията протестираха за начина, по който е бил арестуван членът на тяхното младежко обединение и председател на движение "Русофили" в Пловдив, за когото от ДАНС и прокуратурата съобщиха, че е издавал държавни тайни.

"Ако е имало дейност против държавата, има начин как да бъде арестуван", каза Гуцанов, като посочи, че се намираме в цивилизована Европа. Той напомни, че "в България има над 3 млн. русофили, трябва да е много внимателно да се подхожда към всеки един такъв човек, да не се подхожда по този силов начин". "Нека органите да кажат за кажат за какво става въпрос и дали говорим за русофили, или има нещо друго, за което не знаем, но подходът е грешен и в демократична България не може така", категоричен беше лидерът на ПГ на БСП заедно с председателя на младежката организация на социалистите Габриел Вълков.

От БСП обещаха още на 27 юли да се проведе най-масовия събор на Бузлуджа за последните 10 години, като съобщиха, че в навечерието му ще бъде огласен меморандум за единодействие на лявото. "Основание за оптимизъм ни дават нашите колеги във Великобритания и Франция", каза Зафиров, който анонсира, че срещите с левите формации продължават.