"Клиентелизмът напуска БСП, след като не успя да изпълни поставената задача по овладяването на партията, смяната на ръководството и председателя, и превръщането на БСП в една послушна и удобна партия", коментира пред журналисти зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров напускането на партията на част от пернишката организация.

Той посочи, че от левицата не са изненадани от това действие и го определи като последователно. "В последните години пернишката организация в крайна сметка се беше превърнала в един придатък на общинската администрация", каза още Зафиров.

Според него този акт е начало на оздравителен процес. "Тези хора така или иначе не са част от БСП, те не работят за партията. Показват го и резултатите от последните няколко парламентарни избори, където е видно, че те работеха за други политически сили", посочи Зафиров.

Зам.-председателят на БСП призова напусналите да се откажат и от постовете, на които са избрани, благодарение на партията. "БСП не е брошка, която можеш да закичиш на ревера си, само когато имаш интерес от това. В момента те причиняват едно огромно разочарование на своите избиратели", каза той. "Затова най-достойно е да напуснат постовете, на които са избрани, всички те, включително и Станислав Владимиров - любимият кмет на Бойко Борисов", допълни Атанас Зафиров.

По-рано днес, общинският председател на БСП в Перник Стефан Кръстев съобщи на пресконференция, че над 50 активни членове на БСП в Перник са подали заявления за напускане на партията. Сред тях са кметът на Перник Станислав Владимиров и заместниците му Стефан Кръстев и Мирослав Стоицев. Поводът за напускането е провелият се конгрес в събота, на който, по думите на Кръстев, са станали свидетели на груби машинации, батални сцени и демонстриране на нежелание да се чуе друго мнение.