"Днес е важен ден. Нека да видим как ще се конституира Народното събрание, как ще започне процедурата с избор на председател на парламента" - това каза президентът Румен Радев преди първото заседание на 49-ото Народно събрание. 

По думите му е важно да бъдат чути и декларациите на партиите и тяхната готовност за съставяне на кабинет и приоритетите им в дневния ред за законите.

Той не отрече възможността консултациите за съставяне на правителство да започнат още следващата седмица. Радев коментира тезата с думите: "Така е редно".

На влизане в парламента служебният министър-председател Гълъб Донев пък каза, че това, което е важно да свърши това НС, е свързано със свикването на първото му заседание на Велика сряда. Той намира това за знак - че народните представители трябва да работят като всички останали българи, "но и израз на необходимостта от смирение, самооценка - критична, и готовност да се служи на народа". 

"Народното събрание трябва да сформира устойчиво мнозинство, което да излъчи редовно правителство. И подчертавам, че това редовно правителство трябва да бъде ефективно, за да решава най-наболелите проблеми на българските граждани", отбеляза премиерът. 

Снимка: БТА

По думите му, НС има и друга важна задача - да твори законите. Служебното правителство има готовност веднага след избора на председател на парламента да внесе над 12 законопроекта, свързани не само да получим средства от еврофондовете, но и очаквани реформи, които над 15 години са водени дебати по тях.